Macskajaj-megelőző házibuli kaják

Vágólapra másolva!
Egy házibuliba a vendégek majd' mindig éhesen érkeznek, és miután eltelt egy pár óra, az alkohol pedig megtette a hatását, újra tömeges evészet várható. Szakácsunk egy-két okos praktikával készült a korgó gyomrok és a másnapi macskajaj ellen.
Vágólapra másolva!

A házibuli hozzávalói a haverok, az ital, a zene, a szerelem és a kaja. Egy buli hangulatát sok minden befolyásolhatja: a húzós-bulizós nóták, a jó társaság, az alkohol mennyisége és a vacsora minősége is. Törvényszerű, hogy egy partiban, egy idő után - jó esetben a tánctól, a sok nevetgéléstől, és az elfogyasztott italoktól, újra éhes lesz a vendégsereg - a gondoskodó házigazda tehát nem árt, ha előre felkészül az éjféli fogásokra is.

A legjobban bevált harapnivaló egy buliban a főtt virsli mustárral és tormával, illetve a zsíros kenyér lilahagymával. De ha sokáig szeretnénk a buli jó hírét őrizni, rugaszkodjunk el a hagyományoktól. A virsliből is ki lehet hozni eggyel jobbat: tekerjük leveles vagy fél centi vastagságú kinyújtott vajas pogácsatésztába (finomabb, ha a tésztát tekerés előtt vastagon megkenjük mustárral vagy tormával!), és mint a felgöngyölt hasét, vágjuk három-, négycentis darabokra. Csak tegyük rá egy sütőlapra, éjfél körül pedig mehet is a forró sütőbe.

A pogácsa is bevált finomság, ráadásul elkészíthetjük már napokkal a házibuli előtt. Ha a masszába juh- vagy tehéntúrót, esetleg áttört burgonyát keverünk, puhább lesz tőle a tészta. Használjunk hozzá vajat, mert annak finomabb az aromája, az összegyúráshoz pedig tejszínt, mert attól a süti omlósabb lesz. Az itókás banda kedvence lehet a káposztás, medve- vagy metélőhagymás változat is. Az előbbihez lereszelt káposztát pirítsunk meg olajon - mintha káposztás cvekedlit készítenénk -, fűszerezzük őrölt borssal, majd ha kihűlt, ezt dagasszuk a pogácsa tésztába. Tuti siker!

Forrás: [origo]

Az elkészült pogácsákat kihűlés után tegyük műanyag zacskókba, majd mehet a fagyasztószekrénybe. Estefelé borítsuk kenyeres kosárkákba, és amikor a tetőfokára hág a buli, tegyük 120-130 fokos sütőbe 10 percre, így friss-ropogós meleg pogácsákkal kínálhatjuk vendégeinket.

Forrás: [origo]