Csábító gyömbéres süti

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy könnyen és gyorsan elkészíthető, izgalmas sütemény receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 20 dkg búzaliszt, 20 dkg barnacukor, 10 dkg vaj, 1 teáskanál gyömbérpor, 2 evőkanálnyi cukrozott gyömbér, 1 db citrom reszelt héja, 10 dkg dió, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 pohár tejföl, 1 db tojás.

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy nagy keverőtálba, és elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű habos lesz, szórjuk bele a cukrot és azzal is még pár percig habosítsuk. Üssük hozzá a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, mézet, majd a liszttel összekevert szódabikarbónát, gyömbérport, reszelt citromhéjat, és a végén a kis kockákra feldarabolt cukrozott gyömbért és a diót is.

Töltsük vajjal kikent és liszttel meghintett, tégla formájú sütőedénybe, vagy kerek 22 centiméter átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben 160 fokon, 35-40 percig süssük. Mielőtt kivennénk, szúrjunk a tésztába egy fogvájót, és ha nem ragad rá a tészta, akkor biztosak lehetünk, hogy átsült a sütemény. Ha kissé kihűlt, szeleteljük fel, tegyük egy nagy tányérra, tejszínhabbal, narancs vagy baracklekvárral tálaljuk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Cukrozott gyömbér helyett aszalt sárgabarackkal is elkészíthetjük, ebben az esetben két teáskanál gyömbérport használjunk.