Narancsos tengeri sügér

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy pikáns halétel elkészítésével ismertet meg bennünket.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: fejenként 25 dkg sügérfilé, bors, őrölt gyömbér, 1 narancs, só, olívaolaj, 5+2 dkg vaj, 2 dl narancslé, 1 evőkanál dijoni magos mustár, 1 citrom (vagy lime)

A sügérfiléket fűszerezzük durvára darált borssal, őrölt gyömbérrel, reszelt narancshéjjal és sóval. Csorgassuk meg olívaolajjal, majd tegyük a hűtőbe pár órára.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőbe 1 evőkanál vajat (2 dkg) és süssük a halszeletek mindkét oldalát pirosra. Vegyük ki a serpenyőből és tartsuk tálalásig melegen. Süssünk át a vajon még egy pár karika citromot, narancsot és esetleg lime-ot.

A vajhoz, amiben sült a hal, öntsük hozzá a narancslevet, adjuk hozzá a dijoni mustárt. Fűszerezzük kevéske őrölt gyömbérrel, őrölt borssal, majd forraljuk össze. Kis darabokban morzsoljuk bele a maradék (5 dkg) hideg vajat, majd ezzel is forraljuk fel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tálaljuk a halszeleteket tányérra, köretnek párolt zöldbabot, brokkolit és vadrizst adhatunk. Csorgassuk meg a szósszal, tetejét a hal után megsütött citrom-, narancs- vagy lime-szeletekkel díszíthetjük.

Természetesen másfajta tengeri halból is elkészíthető ez az étel.