Finomságok ajándékba az egész családnak

Vágólapra másolva!
A karácsonyi hangulatot már-már elveszik tőlünk a november eleje óta ünnepi díszbe öltözött nagyáruházak. Emiatt a gyerekek a legmorcosabbak: nekik fokozatosságra, sejtelmességre lenne szükségük ahhoz, hogy ünneplőbe öltözzön a lelkük. Sokat segíthetünk, ha az otthoni készülődésbe bevonjuk családunk apraját, nagyját. Lehet, hogy így kicsit döcögősebben fog menni, de megéri!
Vágólapra másolva!

Szinte minden háztartásban van néhány aprósütemény készítéséhez használt süteménykiszúró forma. Ha nincs, megéri beszerezni egyet-kettőt, mert, ha nem is szándékozunk sütni, számtalan apróbb-nagyobb ajándék elkészítésében hasznunkra lesz. Karácsony táján a csillag, üstökös, harang, szarvas, angyalka, király, hold és fenyő alakú formákat használjuk. A legfontosabb szerepet talán a csillag kapja, ebből mindenképpen kerítsünk egyet (vagy annyit, ahány gyerek szorgoskodik körülöttünk). Lássuk hát, mire jó a süti forma!

Díszes doboz, csomagolópapír, zsákocska

www.marthastewart.comKezdjük a külsővel! A gyerekekkel szép és egyedi csomagolóeszközöket készíthetünk, így a kicsik már az ajándékátadás pillanatában is büszkék lehetnek művükre. A kellékek között szerepel néhány doboz, két-három ív háztartási csomagolópapír vagy egyszínű matt díszcsomagoló papír, tempera (ez lehet hagyományos is, de ma már arany- és ezüstszínűhez is hozzájuthatunk), és egy szép, egészséges öklömnyi krumpli. A krumplit kettévágjuk, a sütikiszúrót a vágási felszínbe mélyesztjük, és körülvágjuk egy éles késsel. Elkészült a krumplinyomdánk. Már csak az a feladat, hogy a gyerekek a csomagolópapírra, az egyszínű papírral bevont dobozra angyalkákat, csillagokat, harangokat nyomdázzanak. Választhatjuk a vidám eredményt adó, sokszínű, sok formát felhasználó módszert, de lehet a papír elegáns is, ha egyszínű felületre egy alakzatot nyomtatunk sorba vagy meghatározott mintázat szerint. Nagyon szép pl. ha sötétzöld papírra aranyharangokat sorakoztatunk.

Krumplinyomdánkat textil dekorációjához is használhatjuk. A gyerekek által varrt kis zsákocskákat éppúgy díszíthetjük vele, mint a befőttesüvegre szánt "vászonsapkát", ami tulajdonképpen egy, az üveg tetejénél néhány centivel szélesebb kerek textildarab, amit gumival vagy szép zsinórral rögzíthetünk az üvegen. A zsákba, üvegbe kerülhet potpourri, aszalt gyümölcs, diákcsemege vagy a gyerekek által készített finomságok.