Királyfi a tányéron

Vágólapra másolva!
A kakas húsa pecsenyének sütve, párolva vagy gyöngyöző levesnek főzve uralkodó a terített asztalon. Ügyesen elkészítve egy 8-10 tagú családnak vagy társaságnak bőségesen elegendő. Háti részéből, aprólékából jó ízű leves készíthető. Melle, combja főzve, párolva különböző mártásokkal vagy magyarosan elkészítve igazi ünnepi étel.
Vágólapra másolva!

Kakaspecsenye gombapörköltben, kapros túrógaluskával

Hozzávalók: 1,60 dkg kakas, 8 cl étolaj, 20 dkg vöröshagyma, 30 dkg gomba, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, pirospaprika, só
A túrógaluskához: 2 dkg vaj, 2 db tojás, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg búzadara, 1 csomó kapor, só

A kakast feldaraboljuk és megmossuk. Olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a kakashúst, megsózzuk és kevés vizet ráöntve, fedővel letakarva pároljuk. Amikor a kakas már majdnem puha, zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a megmosott, cikkekre vágott gombát. Ha a gomba a levét kiengedte, beletesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre darabolt paradicsomot és az anyagok teljes puhulásáig pároljuk.

Közben elkészítjük a túrógaluskát. A vajat a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a búzadarát, sóval és apróra vágott friss kaporral ízesítjük. A jól összegyúrt masszát negyedórára a hűtőszekrénybe tesszük, majd egy evőkanál segítségével galuskákat formálunk és forrásban lévő sós vízbe téve kifőzzük. A leszűrt és jól lecsepegtetett túrógaluskák mellé tesszük a tűzpiros, gombás kakast.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2761 kJ/660 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2004


Tarhonyás kakas

Hozzávalók: 1,60 kg kakas, 5 cl étolaj, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, pirospaprika, só

A kakast feldaraboljuk. Lábasban olajat hevítünk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk és megszórjuk pirospaprikával. Azonnal beletesszük az összevágott kakast, megsózzuk és kevés víz hozzáadásával félig puhára pároljuk. Kiolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd ennek zsírjában megpirítjuk a tarhonyát. A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk.
A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a pirított tarhonyát, a burgonyát, a cikkekre vágott zöldpaprikát és a paradicsomot. Megfelelő mennyiségű forró vízzel felöntjük, és lefedve a sütőbe téve puhára pároljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 3110 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Mőcsényi Kékfrankos 2002

Szegedi kakasgulyás

Hozzávalók: 1,40 kg kakas, 8 cl olaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 50 dkg burgonya, pirospaprika, őrölt kömény, só

A finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajban megpirítjuk, megszórjuk édes-nemes pirospaprikával és azonnal kevés vízzel felöntjük. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a darált köménymagot.
Amikor felforrt, beletesszük a feldarabolt kakast és megsózzuk. Fedővel letakarva pároljuk. Közben a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellert kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk és kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Amikor a kakas puhulni kezd, hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a kockákra darabolt burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy az anyagokat ellepje, és puhulásig pároljuk. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a zöldségeket, és még egyszer felforraljuk. Tálaláskor külön kifőzött csipetkét adunk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Petit Villány Kadarka 2003