Parajos csodák a spenótfőzeléken túl

Vágólapra másolva!
A parajnak számtalan elkészítési módja van. Forrázott, vajban átforrósított leveleit rostonsült húsokhoz köretnek fogyaszthatjuk. Készülhet belőle puding, de pürésített formájában tojásételek mellé is tálalhatjuk. A szép, üde zöld leveleket halfilével rétegezhetjük, de tölthetünk vele csirkemellet is. A spenótgombócot, a parajos palacsintát, a ropogós parajos rétest a gyerekek is kedvelni fogják.
Vágólapra másolva!

Parajjal töltött paradicsom tükörtojással

Hozzávalók: 40 dkg paraj, 6 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 8 db paradicsom, 8 db tojás, szerecsendió, törött bors, só

A parajlevelek szárait letépkedjük, alaposan megmossuk, majd a zubogó sózott vízbe tesszük, és 1-2 percig forrázzuk. A leforrázott parajt leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd kinyomkodjuk. Olvasztott vajra téve átforgatjuk, közben törött borssal, zúzott fokhagymával, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és megsózzuk. A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kiszedjük úgy, hogy tölthetőek legyenek. Belsejüket kevés törött borssal és sóval fűszerezzük, majd mindegyik paradicsom belsejébe parajt teszünk. Készíthetjük úgy is, hogy csak háromnegyed részt töltjük meg a paradicsomokat parajjal, és a tükörtojást tesszük felülre. A tojásokat a vajazott tepsibe egymás mellé ültetett paradicsomok mellett sütjük meg, közepes hőmérsékletű sütőben. Azonnal, forrón tálaljuk!

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1277 kJ/304 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Chardonnay 2003

Spenótos rétes parmezánnal sütve

Hozzávalók: 60 dkg paraj, 3 dl tej, 3 zsemle, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg parmezán, szerecsendió, törött bors, só

A szárától megtisztított, jól megmosott, leforrázott parajt a víztől jól kinyomkodjuk, majd a vágódeszkára téve kissé összevágjuk. A tejben áztatott zsemléket jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a parajt, kevés lágy vajat és a tojást. Sóval, reszelt szerecsendióval, törött borssal, apróra vágott fokhagymával ízesítjük. Egy tiszta konyharuhára terítjük a réteslapot, és megkenjük olvasztott vajjal, kevés szitált zsemlemorzsát szórunk rá, és egyenletesen rászórjuk a parajt. A konyharuha segítségével a rétest felgöngyöljük. Sütőtepsibe rakjuk, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és kevés parmezánnal megszórjuk. 200 fokos sütőbe toljuk, és szép pirosra megsütjük.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2268 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: száraz rozé - Villányi Rosé Cuvée 2003

Sajtban forgatott spenótgombóc

Hozzávalók: 60 dkg friss paraj, 8 db zsemle, 10 dkg vaj, 5 cl tejszín, 4 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió, őrölt fehér bors, só

Forrás: Magyar Konyha


A parajlevelek szárát eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk. Enyhén sós vizet forralunk, ebbe beletesszük a parajt, és 3-4 perc alatt leforrázzuk. Leszűrjük, hideg vízzel jól átmossuk, és lecsepegtetjük. Az így előkészített parajt vágódeszkára tesszük, és egy nagyobb éles késsel apróra vagdaljuk. A szikkadt zsemléket meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Keverőtálba tesszük a parajt, hozzáadjuk a 4 dkg lágy vajat, a tejszínt és a tojást. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal ízesítjük, végül a zsemléket is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz felszínére felúsznak, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk péppé tört fokhagymával ízesített olvasztott vajjal, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, ameddig a sajt a tetejére olvad. Különleges ízű önálló ételként kínálhatjuk, de sült bárányhúsok elegáns körete is lehet.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1880 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bianco Toscano 2002 Piccini