Kis gombahatározó

Vágólapra másolva!
Melyik gomba mire jó? Hogyan tároljuk, készítsük el a gombát?
Vágólapra másolva!

Csak olyan helyről vásároljunk gombát, ahol az hatósági ellenőrzésen ment keresztül és fogyasztásra alkalmasnak minősítették. Ha magunk szedte gombáról van szó, mindig vizsgáltassuk meg gombaszakértővel. Mindig csak annyi gombát vásároljunk, amennyit azonnal fel is használunk az ételkészítésnél, mert a gomba könnyen romló élelmiszer. Ha mégis megmaradna valamennyi, tisztítás után hűtőszekrényben tárolható, vagy még előkészítés nélkül, száraz, hűvös helyen szétterítve tároljuk a felhasználásig, ami nem lehet több két napnál. A gombát csap alatt, folyó vízben tisztítsuk, szennyeződésétől függően a mosást többször ismételjük meg. Nagyon ügyeljünk arra, hogy csak egészséges gombát használjunk ételünk elkészítéséhez. Ha a gomba nem frissen szedett, a felső bőrt éles késsel távolítsuk el, a fej alsó részéről az elfeketedett vagy elpuhult részeket vágjuk ki, és ellenőrizzük, hogy a szedett vagy vásárolt gomba nem kukacos-e. Ilyen esetben a kukacos részt vagy az egész gombát távolítsuk el. Ez azért is nagyon fontos, mert a kukacok semmilyen eljárással (főzéssel, párolással) nem távolíthatók el.

Melyik gombából mit jó főzni?

Levesnek, mártásnak, pirított gombának, pörköltnek, paprikásnak az apróbb gombákat használjuk fel, míg roston sütéshez a szép nagy fejű gombák az igaziak. A visszamaradt szárakból gombapépet vagy gombalevest készíthetünk. A csiperkegombát (sampinyont) szinte valamennyi gombás ételhez használhatjuk, a vargányát leginkább tejfölösen vagy paprikásnak készítjük, de rántva is ízletes. Ugyanígy használható a róka- vagy kucsmagomba is, ezek azonban már nem alkalmasak töltött gomba készítésére.
Nemcsak a friss, de több, télire aszalással eltett gombának is igen magas az energiatartalma (100 g közepes minőségű sertéshús energiaértéke 1238 kJ, míg ugyanilyen mennyiségű szárított vargányáé 1234 kJ).

Ehető, gyógyító és mérgező növények