Chutney szárított paradicsomból

Vágólapra másolva!
A szárított paradicsom igazi mediterrán különlegesség. A napon aszalt paradicsomot olajba, sokszor olívaolajba téve tartósítják, kis üvegekben árulják. A déli finomság felhasználáshoz ad a héten tippeket szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 csipet sáfrány, 1,5 dl fehérbor, 1 dl vörösbor ecet, 1 evőkanál olívaolaj, 1 lilahagyma, 1 sárga kaliforniai paprika, 5-6 db szárított paradicsom, 5-6 friss paradicsom, 1 narancs héja, 4 narancs húsa, só, őrölt bors

Öntsük egy kis lábasban a fehérbort, tegyük bele a sáfrányt és a szárított paradicsomot. Főzzük körülbelül 5 percig, majd szedjük ki a paradicsomokat a borból, hagyjuk kihűlni és utána vágjuk fel kockára. A főzőléhez adjuk a vörösborecetet és a cukrot, majd további 5 perc alatt forraljuk sziruppá.

Egy nagyobb lábasba forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a nagyobb kockára vágott vöröshagymát, sárga paprikát, hámozott és felkockázott paradicsomot, szárított paradicsomot, a narancs lereszelt héját és a narancsok felkockázott húsát, valamint a boros szirupot. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. 25-30 percig állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzzük.

Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsük a még forrásban lévő chutneyt, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre. Hűvös helyen 1-2 hónapig eltarthatjuk.

Felhasználhatjuk tésztasalátákhoz, hideg sültek mellé, tölthetünk vele omlettet, de rizses ételek nagyszerű kiegészítője is lehet.