Fahéjas párolt káposzta

Vágólapra másolva!
A káposztafélék elkészítésének módjaival ismertet meg bennünk szakácsunk, Kaldeneker György. Mai receptünkhöz, ahogy a héten minden finomsághoz, fahéjat használunk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2-3 evőkanál étolaj, 3-4 evőkanál kristálycukor, 1 kisebb fej vöröskáposzta, só, őrölt kömény, őrölt bors, babérlevél, szegfűbors, 2-3 fahéjrúd, 3 dl száraz vörösbor, 2 dl vörösborecet

Egy nagy lábasba öntsük az étolajat és a kristálycukrot. Addig hevítsük, míg a cukor aranybarnára nem pirul. Adjuk hozzá a felszeletelt vöröskáposztát. Sóval, őrölt köménnyel, kevéske őrölt borssal, pár levél babérral, szegfűborssal, és a fahéjrúddal fűszerezzük. Öntsük alá a vörösbort. Fedővel letakarva, körülbelül 10-12 percig pároljuk. Ha a káposzta megpuhult, a vörösborecettel tegyük pikánsabbá.
Vághatunk a káposzta közé felszeletelt almát, birsalmát vagy körtét is, és ezzel pároljuk együtt. Egy pohárnyi pezsgővel készítve igazi szilveszteri körete lehet a malacsültnek.

Elegáns köret narancsos kacsasülthez

Megtisztított almákat vájjunk ki karalábévájóval vagy kávéskanállal. Kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg barnacukorral. A magház helyét töltsük meg a fahéjas káposztával, majd 10 percre tegyük forró sütőbe.