Nyuszik kedvence

Vágólapra másolva!
Mivel már egyetlen szál sárgarépa is fedezi napi A-vitamin szükségletünket, ha tehetjük, iktassuk be minél sűrűbben étrendünkbe. Heti menünkben néhány egyszerű, de annál vitamindúsabb sárgarépás receptet ismerhettek meg.
Vágólapra másolva!

Sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi egészségünkre hasznos zöldség, gyümölcs létezik közvetlen környezetünkben. Ilyen például a sárgarépa, amely tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, krómot, sót és különböző vitaminokat. Gazdag béta-karotin tartalma révén segíti a bőr lebarnulását, a benne lévő klorofil megtisztítja szervezetünket a légzés által bejutott fémektől. A karotinból a szervezet A-vitamint állít elő, amely élesíti a látást és segít a rákos betegségek megelőzésében. Erős dohányosoknak érdemes lenne minél több sárgarépát fogyasztani főzve, párolva, vagy nyers ivólé formájában.

Sárgarépa krémleves

Hozzávalók: 5 sárgarépa, 50 g margarin, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter húslé (készíthetjük leveskockából is), 1 evőkanál étkezési keményítő, fél narancs leve

A margarinon fedő alatt megpároljuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagyma gerezdet és a karikára vágott sárgarépát. Felöntjük liternyi húslével és a zöldséget puhára főzzük. (kb. 25 perc). Majd levesszük a tűzről. Szűrőlapáttal kivesszük és egy mélyebb edénybe helyezzük a zöldséget. Felöntjük az alaplé felével és botturmixal pürésítjük. (Készíthetjük állóturmixban is.)
A krémes lét visszaöntjük a maradék leveshez, és újra feltesszük a tűzre melegedni. Három evőkanál levesben feloldunk egy evőkanál étkezési keményítőt és folyamatosan kevergetve a leveshez adjuk, ezzel tovább sűrítjük. Végezetül belecsorgatjuk a fél narancs levét.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal

Krémsajtos répatorta

Hozzávalók: 4 közepes nagyságú sárgarépa, 1 nagyobb alma, 15 dkg dióbél, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1-1 kiskanál fahéj és szegfűszeg, 25 dkg barnacukor, 3 db tojás, 1,5 dl étolaj

A répát és az almát megtisztítjuk és lereszeljük, a diót durvára felaprítjuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel és 25 dkg barnacukorral. Habverővel felverjük a 3 egész tojást, hozzáadjuk az olajat, belekeverjük a reszelt répát és az almát, majd a tojásos-répás masszát a fűszeres liszt közepébe öntjük és összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük, és tűpróbáig sütjük (180 fokon 60-70 perc).
Tetejét bevonjuk sajtkrémmel: 250 g tejszínes krémsajtot elkeverünk 15-20 dkg porcukorral, egy fél citrom reszelt héjával és 3 dkg puha vajjal.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2770 kJ/660 kcal