Káposztás ötletek hétvégére

Vágólapra másolva!
A káposztáról sokkal kevesebbet beszélünk, mint amennyire gyakran használjuk. A káposzta és a kelkáposzta is az egyik legfontosabb zöldségünk. Hegyekben áll a piacon, visszük is szívesen, egyrészt mert olcsó, másrészt meg azért, mert csodálatosan sokféleképpen felhasználhatjuk.
Vágólapra másolva!

Párolt marhahús kelkáposztával

Hozzávalók: 1 kg marhahús (fehér pecsenye, felsál, vagy comb), 1 közepes fej kelkáposzta, 2 kisebb karalábé, 3 sárgarépa, 0,5 zellergumó, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 babérlevél, 1 szál kakukkfű, metélőhagyma (a szóráshoz), só, bors, olaj

Az anyagokat előkészítjük. Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, a húst sóval, borssal bedörzsölve egyben, minden oldalán gyorsan megpirítjuk, hogy a pórusokat elzárjuk. Kivesszük a serpenyőből.
Nagyobb lábasban a húslevest felforraljuk, a húst beletéve egy órát lassan főzzük, majd a többi anyagot is hozzátesszük, és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön tovább főzzük. Ha a hús megfőtt, kivesszük, nem túl vékony szeletekre vágjuk. Előre melegített tányérokra először a húst, majd a zöldségeket helyezzük, metélőhagymával megszórjuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal

Töltött kelkáposztatekercsek

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg), 1 vöröshagyma, 10 dkg cukkini, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg sárgarépa (a töltelékhez), 0,5 kg sárgarépa (a főzelékhez), 3 dl húsleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, kis csomó turbolya vagy kapor, só, bors

Forrás: Magyar KonyhaA kelkáposztát megmossuk, leitatjuk, 8 külső, ép levelét leszedjük, a vastagabb ereket simára vágjuk. Sós vízben 3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük.
A hagymát, 10 dkg sárgarépát, a cukkinit apró kockákra vágva a hússal és a fűszerekkel összegyúrjuk, megízleljük, sóval, borssal ízesítjük. A leterített levelekre a keveréket elosztjuk. A leveleket feltekerjük, két végén begyűrjük, forró olajon minden oldalról megpirítjuk. Kivesszük őket a serpenyőből.
A metéltre vágott kelkáposztát, a 0,5 kg felkarikázott sárgarépát a sütőzsíron átsütjük, közben fűszerezzük. Beletesszük a tekercseket, felöntjük a húslével, és az egészet együtt 20-30 percig főzzük, lefedve. Utána a tekercseket kivesszük, a főzelékbe keverjük a tejszínt, és a vágott zöldfűszert. A tányérokra előbb a főzeléket osztjuk el, majd egészben, vagy félbe vágva a tölteléket is rátesszük.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 3100 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2002

Pikáns káposztás egytál

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12 dkg húsos füstölt szalonna, 2 közepes burgonya, 0,5 csomó zöldpetrezselyem, 1 liter húsleves (kockából), 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, csipet morzsolt majoránna, késhegynyi köménymag, só, bors

Forrás: Magyar KonyhaA megmosott káposztát félbevágjuk, a külső hervadt leveleket leszedjük, a torzsát kivágjuk.
A káposztát finom metéltre vágjuk, forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük.
A szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, nem túl kicsi kockákra vágjuk, hideg vízben tartjuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk.
Lábosban a szalonnát kiolvasztjuk, a hagymát, fokhagymát hozzáadva pároljuk, majd a lisztet is rászórva röviden pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel, fűszerezzük a majoránnával, köménnyel. Majd a káposztát és a burgonyát is hozzáadva együtt, lassú tűzön megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003