Tavaszhozó spárga

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Spárga sonkával és palacsintával

Hozzávalók: 1 kg friss fehér spárga, fél teáskanál KNORR Delikát Ételízesítő, 1 kockacukor.
A palacsintához: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1-1 csipet só és szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj.
1 adag konyhakész hollandi mártás, vaj, 20 dkg sonka, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem.

A spárgát tisztítsuk meg, és kössük négy kisebb kötegbe. Forraljuk fel a vizet az ételízesítővel és a kockacukorral, rakjuk bele a spárgát, és közepes lángon főzzük 20 percig.
A palacsintához keverjük simára a lisztet a tojással és a tejjel. Fűszerezzük, adjuk hozzá az olvasztott vajat. A tésztából zsiradék hozzáadása nélkül, teflon serpenyőben süssünk 8 vékony palacsintát. Tálalásig tartsuk melegen a palacsintákat.
Készítsük el a hollandi mártást.
A lecsepegtetett spárgát helyezzük előmelegített tálra, rakjuk mellé a sonkát, az összehajtogatott palacsintát, és hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.
A mártás egy részével locsoljuk meg a spárgát, a többit pedig külön kis csészében adjuk az ételhez.


Spárgafazék

Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 1 fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, KNORR Delikát Ételízesítő, bors, 75-75 dkg fehér és zöld spárga, 1 csokor apró sárgarépa, 1 fej zsenge karalábé, 5 dl zöldségleves, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál apróra vágott turbolya, metélőhagyma.

A spárga igen értékes növény, a fehér színű a legdrágább. A spárga pontosan a spárganövény hajtása, ezt sípnak nevezzük. A spárga gazdag ballasztanyagban, fluorban, E-, B1-, B2-, C-vitaminban és folsavban. Mi van még a spárgában?


Spága nyelvhaltekerccsel és citromhabbal

Hozzávalók: 2 kg fehér spárga, só, kockacukor
4 szelet filézett nyelvhal (más hal is tökéletesen megfelel), 1 db filézett füstölt pisztráng (vagy bármilyen füstölt hal), 1 tojásfehérje, 1 csokor vegyes zöld fűszernövény, só, bors, fél citrom kifacsart leve, 1 evőkanál vaj, 2 mogyoróhagyma, 1 csésze száraz fehérbor, hal-fűszerkeverék, 4 garnélarákfarok (elhagyható)
A mártáshoz: 1 citrom héja vékony csíkban lehámozva, 1,25 dl tejszín, 2 tojássárgája, késhegynyi sáfrány

A spárgát tisztítsuk meg, és kössük több kisebb kötegbe. Forraljuk fel a sóval és a kockacukorral a vizet, rakjuk bele a spárgát, és közepes lángon főzzük 20 percig.
A nyelvhalat a bőrös oldalával lefelé helyezzük folpack fóliára. A füstölt pisztrángot, a tojásfehérjét és a tiszta zöldfűszereket pépesítsük.
A nyelvhalat hintsük meg sóval, borssal, locsoljuk meg citromlével, és simítsuk rá a fűszeres halpépet. Tekerjük fel a szeleteket, és kötözzük át cérnával.
Az apróra vágott mogyoróhagymát szórjuk vajjal kikent serpenyőbe. Helyezzük rá a haltekercseket és a garnélát, öntsük rá a fehérbort, ízesítsük sóval, borssal és a hal-fűszerkeverékkel. A halat pároljuk közepes lángon, fedő alatt 8 percig, majd szedjük ki a halat és a rákot, és tálalásig tartsuk melegen.
A megmaradt hallébe dobjuk bele a citrom héját, és forraljuk addig, amíg sűrű mártás nem lesz. A tejszínből verjünk kemény habot, keverjük hozzá a tojások sárgáját is. A mártást vegyük le a tűzről, és óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot. Ízesítsük citromlével, fűszerkeverékkel, sóval, borssal, és színezzük a sáfránnyal.
A főtt spárgát, a nyelvhalat és a rákot rendezgessük el előmelegített tányérokon, díszítsük a citromhabbal, és tegyünk rá pár levél zöldfűszert is.


Spárgafelfújt

Hozzávalók: 1 kg spárga, só, kockacukor.
20 dkg sovány főtt sonka, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 dl tej, fél teáskanál só, 1-1 késhegynyi bors és csípős paprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 tojássárgája, KNORR Delikát Ételízesítő.

A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A sonkát vágjuk fel vékony csíkokra. Egy felfújtformát kenjünk ki egy evőkanál vajjal, a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
A főtt spárgát csepegtessük le, szedjük le róla a cérnát, és fektessük bele a kivajazott tálba. Szórjuk közé a sonkát is.
A megmaradt vajat melegítsük meg, szórjuk rá a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel 1,5 dl spárgafőzőlével és a tejjel. Fűszerezzük ételízesítővel és pirospaprikával. Kevergetve főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. A mártást vegyük le a tűzről, hűtsük ki kissé és adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük simára, majd vonjuk be vele a spárgát. Süssük előmelegített sütőben 20 percig. Jól illik hozzá a hagymás paradicsomsaláta.


Spárgasaláta

Hozzávalók: 50 dkg spárga, só, cukor.
3 paradicsom, 3 keményre főzött tojás, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 csipet fehér bors, 2 evőkanál vágott petrezselyem.

A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héját, vágjuk negyedekbe, majd kis kockákba. A főtt spárgát öblítsük le hideg vízzel, szárítsuk meg konyharuhán, és vágjuk 5 cm-es darabokba. A keménytojásokat vágjuk nyolc szeletbe.
A spárgát, a paradicsomkockákat és a tojásszeleteket rendezzük el salátástálon. Az olajat keverjük össze az ecettel, sóval, borssal, öntsük rá a salátára, és tegyük 20 percre hűtőszekrénybe. Tálalás előtt hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.

Ajánlat
Spárgakrémleves
Tavaszi körítés
Spárgás receptek, tippek az elkészítéshez
KNORR receptkereső
Hogy terem a spárga?

Könyvajánlat
Zöldséges ételek
A művészi tálalás fortélyai