Uborka: a szépítő, frissítő zöldség

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az uborkát szinte mindenki szereti, leginkább nyersen, a legkülönfélébb savanyúságok alkotórészeként, és főtt ételekben is megízlelhető.

A piacon, üzletben a hibátlan, sötétzöld, tapintásra kemény terméseket válasszuk ki. A későn termő zöldséguborkáknak sárgás végei is lehetnek, ez jellemző a majdnem túlérett, de még jóízű uborkára is.
A friss uborkát tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, a feldarabolt uborka vágási felülete hamar megfonnyadhat, ezért tekerjük fóliába, és úgy hűtsük.

Az uborka igen gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat. Előnye, hogy nátriumban szegény és 10 dkg mindössze 15 kcal energiát tartalmaz.

Az uborka levét a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek (nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású) alapanyagaként használják.
Nemcsak szépítőszernek használják, de gyógyítani is lehet vele. Az uborkalé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is.
Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel, mert az uborkában gyulladáscsökkentő anyagok is vannak.

A fiatal uborka héja is bátran fogyasztható. Egyes uborkák szárvége keserű anyagokat tartalmazhat, ezért különösen a szabad földön termelt uborka pucolásánál figyeljünk rá, hogy levágjuk a keserű darabot a végéből.
A nagyobb uborkákat érdemes kimagozni fogyasztás előtt.

Az uborkasaláta és általában az uborkás ételek, savanyúságok, saláták legjobb fűszere a kapor, de az édeskömény zöldje, a vérfű, a citromlé, a tejszín, a tejföl, a fokhagyma, a húsok közül a rák is jól illik hozzá.
Az uborkát meg is süthetjük, ekkor töltsük meg vagdalt hússal, vagy borítsuk be mustáros mártással.

Receptek

Uborkás egytálétel szárnyashús gombóccal

Hozzávalók: 1 kg uborka, 50 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg csirkemell, 1 tojás, só, fekete bors, csípős paprika, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál napraforgóolaj, 5 dl zöldségleves, 2 evőkanál ketchup, 2 evőkanál petrezselyem, 1 dl tejföl.

A meghámozott, kimagozott uborkát és burgonyát vágjuk kis kockákra. A hagymákat aprítsuk nagyon finomra. A csirkemellet daráljuk le, fűszerezzük sóval, paprikával, és keverjük össze a tojással és a zsemlemorzsával, és pihentessük lefedve kis ideig.
A felforrósított olajban a hagymaféléket pirítsuk üvegesre, majd süssük át rajta az uborkát. Adjunk hozzá a burgonyát és zöldséglevest. Főzzük kis lángon - lefedve - 30 percig.
A húsból formázzunk diónyi gombócokat, és fűzzük ki forrásban lévő vízben. A főtt zöldségeket sózzuk, borsozzuk. A tejfölt keverjük el a ketchuppel, adjunk hozzá a kész ételhez, és a készre főtt csirkegombócokkal koronázzuk. Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Tzaziki

Hozzávalók: 1 nagyobb kígyóuborka, 4 dl tejföl, 10 dkg túró vagy krémsajt, 1 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál citromlé, 3 gerezd fokhagyma, só, bors és kapor ízlés szerint.

Az uborkát reszeljük durvára, sózzuk meg és pár percig hagyjuk állni. Keverjük össze a tejfölt, a túrót (vagy sajtot), az olajat, a citromlét, és a zúzott fokhagymát. A sózott uborkáról öntsük le a levet (amit időközben engedett), és keverjük össze a tejfölös masszával.
Ízlés szerint még utána sózhatjuk, borsozhatjuk, és kaporral ízesíthetjük és már tálalhatjuk is. Sültekhez, grill ételekhez illik.

Hűsítő nyári uborkaleves

Hozzávalók: 2 kisebb, vagy egy közepes kígyóuborka, 2 narancs, 1-2 citrom, 5 dl borsos menta tea, só, mentalevél.

Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk vékony karikára, majd sózzuk be, és tegyük egy lapos tényárra, nyomtassuk le, hagyjuk állni húsz percig.
A narancsokat hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Az uborkáról öntsük le a levet, amit eresztett, és facsarjuk ki. A mentateát ízesítsük a citrom levével - ízlés szerint, majd adjuk hozzá a narancsot és az uborkaszeleteket. Hűtsük be.
Tálaláskor díszítsük friss mentalevekkel. Kalóriaszegény, üdítő nyári leves.

Ajánlat
Kovászos uborka - a legjobb nyári csemege
Uborkás párizsisaláta
Uborka elrakása télre többféle módon