A pitypang és más ehető virágok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Pitypangot avagy gyermekláncfüvet igen sok helyen látni, út mentén, kertben, erdőn, mezőn, de a frissen szedett levelek a piacon is feltűnhetnek.
Ha magunk szedjük a pitypangot - csak a friss, zsenge zöld leveleket gyűjtsük be! - messze kerüljük el a forgalmas autóutakat, és lehetőség szerint olyan rétről, kertből szüreteljünk, melyet az előző három hétben nem kezeltek vegyszerrel. Még nem virágzó növényt szüreteljünk, mert később megkeseredik.
A nyáron gyakran kaszált réteken mindig frissen újranőnek, így áprilistól szeptemberig hozzájuthatunk a vitaminban gazdag friss hajtásokhoz. Piacon is csak az egészen fiatal, zsenge, kicsi és tiszta növényeket vásároljuk.

Hogy miért együnk pitypangot? Mert igen gazdag ballasztanyagokban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, A- és B1-vitaminban. Ezenfelül tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, nátriumot, foszfort, B2- és C-vitamint, niacint is. És 100 gramm mindössze 45 kcal energiát tartalmaz. A gyógyászatban is ismert vértisztító, gyomorjavító és hashajtó hatású.

A pitypangot legjobb, ha szedés után, azonnal elkészítjük. Hűtőszekrényben, megmosva, leszárítva legfeljebb fél napig tárolható.
A friss leveleket salátának joghurtos tejföllel vagy vinaigrette-mártással tálaljuk. Főzeléknek is elkészíthetjük, a parajjal azonos módon. Jól illik hozzá fehér bors, a citromlé, ínyencek pedig ropogósra sült szalonnakockákkal díszíthetik a salátát.



Az ehető virágok divatja meglehetősen új keletű. Ez a hóbort mintegy húsz éve született Ázsiában, s a világot járó európai szakácsok hozták be Európába. Nyugat-Európában ma is hódítanak a nemcsak a szemnek, de a szájnak is örömet nyújtó virágok, ám Magyarországra csak manapság tör be az új módi.
Márciustól októberig rengeteg olyan virág termeszthető és gyűjthető, mely a gasztronómiában is felhasználható; búzavirág, rózsa, százszorszép, ibolya, szegfű, borágó, körömvirág, muskátli, primula, sütőtökvirág, sarkantyúvirág, frézia, akácvirág, narancsvirág.
Nagy figyelmet igényel a virágok kiválasztása, hiszen óvatosnak kell lennünk, mert nem minden virág ehető, sőt néhányuk mérgező hatású anyagokat is tartalmazhat, nem is beszélve a permetszerek okozta káros hatásokról. A legbiztosabb tehát, ha virágos ételkölteményünkhöz a házikertből választjuk ki az alapanyagot, s előtte szakkönyvekből tájékozódunk az adott virágfajta ehetősége felől. Fontos megjegyezni azt is, hogy a virágporra érzékenyek, a virágokra allergiások tartózkodjanak az ilyen csemegék kóstolásától és fogyasztásától.

Ibolyavirágos túrópuding tojáslikőröntettel

Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 4 zselatinlap, 2 csokor ibolya szirmai, 1 narancs reszelt héja.

A porcukorból 1 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk, hozzáadjuk a zselatinlapokat, az ibolyaszirmokat, felforraljuk, és felhasználásig félretesszük. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a lehűlt szirupot és a reszelt narancshéjat. Formába töltjük és a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a formát melegvízbe mártjuk, és a pudingot kiborítjuk. Tojáslikőröntetet adunk hozzá, és kandírozott virágszirmokkal díszíthetjük.

Rózsaszirmos jércepástétom friss salátával és mézes joghurtmártással

Hozzávalók: fél kg jércemell, 2 dl tejszín, 2 db rózsaszirom, 2 dl joghurt, 1 dl méz, saláták, csipet őrölt bors, csipet só, vaj (kenéshez).

A kicsontozott, lehártyázott jércemellet finom tárcsán háromszor ledaráljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Sóval, fehér borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a metéltre vágott rózsaszirmokat. Kivajazott pudingformába töltjük, majd 30 percig vízgőzben pároljuk. Friss salátákkal (esetleg primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel) körítjük, mézes joghurttal tálaljuk. Jó tanács: a rózsaszirom alsó, elvékonyodó, fehér részét vágjuk le, mert keserű lesz tőle az étel.

Ajánlat
Szivárványsaláta juhsajttal
Receptek ehető virágokkal
Receptek rózsával

Szeretne több salátareceptet?
66 saláta

Nem ismeri fel a pitypangot?
Erdők, mezők virágai