A halaspult felfedezése

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hiába a kínálat, egyelőre bizony legtöbben zavarban vagyunk, még csak tanuljuk a "nem pontyszerű" halak és tengeri állatok elkészítését. Ha az árukat nézzük, még jobban elbizonytalanodunk. Azért, mert "húst" látunk bennük, és azt hisszük, hogy velük kell jóllakni. Pedig az első szabály, amit elkészítésükkor figyelembe kell vennünk, hogy a tenger gyümölcseit a világon mindenütt bőséges, párolt zöldségekből álló körettel fogyasztják. Így aztán nemcsak a tengeri herkentyűk, hanem a zöldségek egészséges voltát is kihasználhatjuk. Ha ezt figyelembe vesszük, ki fog derülni, hogy nem kerül többe egy tengeri halakból készült vacsora vagy ebéd, mintha húsokkal tömnénk meg a gyomrunkat. Nem kétséges, még sokat kell forgatnunk az e témában tanácsokat, recepteket adó szakácskönyveket, hogy elfelejtsük a halkészítés megszokott, magyar módját: paprikás lisztben megforgatjuk, és olajban megsütjük. Kell némi bátorság ahhoz, hogy a tengerek sokféle ajándékából leveseket, salátákat, tésztaételeket merjünk készíteni.

Tervezzük, hogy időről időre bemutatunk olvasóinknak néhány receptet e témában. Nem csupán az ínyencek kedvéért, hanem azért is, hogy az újabb nemzedékek már ne jöjjenek zavarba a halaspult előtt, legyenek tudatában annak, hogy a halak és a tenger gyümölcsei az egészséges táplálkozás elengedhetetlen nyersanyagai. Nagyszerű fehérjeforrások, sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak, köztük a szervezet számára rendkívül fontos B12-vitamint. A tudomány egyértelműen bizonyította, hogy a tenger ajándékainak fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus megelőzésében.

Sült hekktörzsek kedvenc módon

A mélyhűtött hekktörzseket kiolvasztjuk, kívül-belül jól megmossuk. Bedörzsöljük sóval, majd paprikás lisztbe forgatjuk. Forró, bő olajban ropogósra sütjük, roston süt agy grillezett zöldségekkel körítjük.

A halrudak a gyerekek kedvencei

A halpultból bundázott halrudak hatalmas kínálatból válogathatunk. Ezeket előhevített olajban néhány perc alatt aranysárgára süthetjük, reszelt sajttal meghintve, főtt kelbimbóval igazán nagyszerű vacsora. Gyerekek inkább sült krumplival, majonézzel szeretik.

A tonhal a legnagyobb testű a makrélák közül. Húsa könnyen romlik, ezért gyorsan feldolgozzák; főleg mélyhűtve, füstölve és olajban marinírozva kerül forgalomba. Foszfor- és E-vitamin-tartalma említésre méltó. Sokféleképpen felhasználható: párolva, sütve, hideg salátákhoz.

Tonhaltekercsek olívás sajtmártásban

Hozzávalók: 60 dkg fagyasztott tonhalfilé, 10 dkg füstölt sajt, fél üveg olajbogyó kimagozva, 2 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tejszín, 0,5 liter húsleves, 1 kiskanál KNORR Delikát ételízesítő.

A haltekercseket Delikát ételízesítővel meghintjük, feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Kevés levesben gyöngyöző forralás mellett kipároljuk. Közben világos vajas rántást készítünk, melyet kevés tejszínnel kiforralunk. Belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a felkarikázott olajbogyókat. A lecsepegtetett haltekercseket bevonjuk a meleg sajtmártással. Főtt, vajas burgonyával körítjük. Száraz fehérbort ajánlunk hozzá, pl. Siklósi Chardonnay Barrique.

A magyar ízlésnek megszokottabb étel a

Roston sült tengerihal-filé tejszínes gombamártással

Ezt a következőképpen készítsük el: a fagyasztott tengerihal-filéket kiolvasztjuk, lecsepegtetjük. Meghintjük mindkét oldalát Knorr Delikát ételízesítővel, majd kevés előhevített vajon aranysárgára sütjük. Közben a megtisztított, megmosott 30 dkg gombát szeletekre vágjuk, vajon lefonnyasztjuk. Ízesítjük kevés sóval, őrölt fehér borssal. 2 dl tejszínt csomómentessé elkeverünk 3 dkg liszttel, és behabarjuk vele a párolt gombát. Lassú tűzön kiforraljuk. Tálaláskor a halszeleteket bevonjuk vele, kitűnő köret hozzá a snidlinges nudli.

Szinte mindig található tőkehalfilé a halaspultokban, ez ugyanis a nyugati háziasszonyok egyik legkedveltebb csemegéje. Elkészítési módja rendkívül sokféle lehet, mi most ázsiai receptjét adjuk közre.

Tőkehalfilé sáfrányos karottával

Hozzávalók: 4 szelet tőkehal, 65 dkg karotta, 1 db friss gyömbér, 1 evőkanál méz, 4 teáskanál citromlé, őrölt koriander (ízlés szerint), 1 evőkanál vaj, 1 dl húsleves (kockából), 2 evőkanál szójamártás, 1 csomag zöldpetrezselyem, só, bors, normál széles fólia

A tűzhelyet 175 fokra előhevítjük. A karottát megmossuk, meghámozzuk, karikázzuk. A gyömbért is tisztítjuk, hámozzuk, majd finomra reszeljük. A karottát és a gyömbért mézzel összekeverjük, hozzáadunk 1-2 teáskanál citromlevet, csipetnyi koriandert, ezután forró vajon 2 percig pároljuk, majd a húslével feleresztjük.
A halszeleteket lemossuk, szárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőfóliából kb. 50 cm-t levágunk, egyik végére csomót kötünk, kibéleljük vele az edényt. Alulra helyezzük a karottát, rátesszük a halszeleteket, ráöntjük a húslét. A fólia másik végét is összekötjük, úgy, hogy a fólia beborítja az ételt. A fóliát több helyen megszurkáljuk, és a sütő legfelső rácsán 170 fokon 20 percig sütjük.
Amikor a halat a sütőből kivettük, hosszában vágjuk fel a fóliát, a szójamártással és a citromlével locsoljuk le a halat, tépkedjük rá a petrezselymet. Burgonyapürét adhatunk hozzá. Félszáraz fehérbor illik hozzá, pl. Tokaji Hárslevelű.

Mit kezdjünk a fagyasztott ragurákkal? Olvasszuk fel, csepegtessük le.
Bontsunk ki egy ananászkonzervet, szűrjük le, vágjuk kisebb darabokra a gyümölcsöt. Egy megmosott metélőzellert szeleteljünk fel, gombát is vágjunk hozzá cikkekre. Mindezt lazán keverjük át tartármártással (egy kupica konyakot is adhatunk hozzá), és hintsük meg vágott snidlinggel. Nagyszerű ráksalátát kapunk.

Bőséges a hagymás heringek kínálata is. Legtöbbször úgy fogyasztjuk, ahogy az üvegből kivesszük, de próbálják meg kevés almaecettel ízesítve, frissen vágott újhagyma karikákkal megbolondítani.

Rendkívül finom csemegék a kagylók. Aki még nem kóstolta, talán idegenkedik tőlük. Először talán a halaspultban gyakran kínált feketekagylóból készült levessel kezdjük.

Legegyszerűbben a következőképpen készíthető el: 1 kg feketekagylót alaposan tisztítsunk meg, és dobjunk bele 2 liter vízbe, amelyet 1 evőkanál vajjal, 4 gerezd zúzott fokhagymával, 1 mokkáskanál korianderrel, fél citrommal, 1 kávéskanál cayenne-borssal forraltunk fel. Amikor a kagylók szétnyílnak, levesünk elkészült. (A citromot dobjuk ki belőle.) Úgy fogyasztjuk, hogy először kikanalazzuk a levest, majd kézzel kettéválasztjuk a szétnyílt kagylókat, és az üres fél kagylóval vájjuk ki a másikban lévő kagyló húsát.

Nagyon népszerűek a Jakab-kagylók is. Ezek elkészítéséhez kicsivel több ügyesség kell.

Jakab-kagylók hollandi fűszeres mártással

Az alaposan megtisztított kagylót éles, hegyes késsel szétvágjuk, majd ügyes mozdulattal kivesszük a kagyló húsát. A hús szürke szélét levágjuk, a kagylóhúst megtisztítjuk, és az alsó héjával együtt megmossuk, megszárítjuk. A száraz kagylóhúst kevés liszttel megszórjuk, 2-3 percig vajban sütjük, és visszatesszük a kagyló héjába.
Fűszeres hollandi mártást készítünk hozzá (8-10 kagylóhoz): fél csomag petrezselymet finomra vágunk, 6 tojássárgáját 6 evőkanál fehérborral, 2 teáskanál citromlével egy habüstben felverünk, majd a tűzhelyen közepes hőn addig verjük (még mielőtt felforrna), míg krémszerű lesz. 15 dkg vajat darabokban a krémhez adunk, folytonosan keverjük, amíg felolvad, majd sózunk, borsozunk, legvégül kevés cukorral és a petrezselyemmel ízesítjük. Minden kagylóba teszünk ebből a mártásból, majd egymás mellé, sütőlemezre rakjuk őket, és előmelegített sütőben (220 fokon) 5-6 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Száraz fehérbor illik hozzá, pl. Neszmélyi Chardonnay.

Ha társaságot várunk, halas falatkákat készíthetünk a következőképpen: fél óriáskiflit felszeletelünk, megkenjük vajjal, és leszűrt füstölt sprottnival, kaviárral, főtt keménytojás-szeletekkel, tépett salátalevéllel, paradicsommal és citrommal gazdagítva látványosan tálalhatjuk.

Korábban
Kétmázsás, kecses és finom
A tonhalat borban párolva, tűzdelve vajban, natúr, csőben, tésztában vagy panírozva sütve, sőt salátának is elkészíthetjük.
Hogyan pucoljuk meg a halat?
Nem csak ponty van a világon!
A menyhalról

Még több receptet szeretne?

Halból készült finomságok