Tavaszi szél parajt nevel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Rántott parajszelet

Hozzávalók: 40 dkg paraj, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 db tojás, KNORR Delikát Ételízesítő, törött bors
a bundázáshoz: 5 dkg liszt, 2 db tojás, 12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez: 3 dl étolaj

A szárától megtisztított, jól megmosott parajt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd áttörjük. Az így kapott parajpürét a további felhasználásig félretesszük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd a forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverjük. Olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Belekeverjük a parajpürét, és még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az elhabart tojásokat. Ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezzük, és sima, egyszerű anyaggá keverjük. Az így elkészített parajt egy tálra borítva szétterítjük és kihűtjük. Kisebb, lapos szeleteket formálunk belőle, és a rántott húshoz hasonlóan lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajba téve szép világosbarnára sütjük. Burgonyapürét vagy sült burgonyát tálalhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1778 kJ/425 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Sauvignon Blanc 2001


Popeye kedvence
A spenót - vagy paraj - főidénye márciustól novemberig tart. Azon ritka főzelékféle, amely értékes fehérjéket is tartalmaz, és vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag.
Bővebben a spenótról
Tejszínes paraj

Hozzávalók: 80 dkg parajlevél, 6 dkg vaj, 1 dl tejszín, törött bors, szerecsendió, só

A sós vízben megfőzött parajlevelet áttörjük, és a felolvasztott vajjal jól elkeverjük. Ízlés szerint törött borssal vagy reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Közvetlen a fogyasztás előtt belekeverjük a tejszínt, felmelegítjük, de már nem forraljuk fel. Hasonlóan a vajas parajlevélhez, a tejszínes paraj értékes, tápláló és vitamindús köret, különösen szárnyas ételekhez tálalva.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1632 kJ/390 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Sauvignon Blanc 2001


Parajfánk

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 2 db tojás, 3 dl étolaj, 40 dkg paraj, 10 dkg reszelt sajt, só

Egy edényben 1 dl vizet 10 dkg vajjal, kevés sóval felforralunk. Amikor forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik. A tűzről levesszük, és langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojás sárgát és az egész tojásokat. Serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével diónyi nagyságú fánkokat szaggatunk úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk. Amikor a fánkok már szép piros színűre sültek, fedővel letakarjuk, ekkor szépen felfújódnak és belül üresek maradnak.

A fánkokat kettévágjuk, és a parajpürével megtöltjük. A megfőzött parajlevelet áttörjük, majd forró vajon jól átmelegítjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Amikor ezzel a kellemesen jóízű parajpürével a fánkokat betöltöttük, azonnal forrón tálaljuk, és tetejüket gazdagon meghintjük reszelt sajttal.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2121 kJ/507 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Soproni Sauvignon Blanc 2001


Olvasóink receptjeiből

Spenóttorta mazsolával

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 400 g fagyasztott vagy kb. fél kg friss spenót, 5 dl tej, 4 evőkanál margarin vagy vaj, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, só, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, fél maroknyi mazsola, reszelt sajt a tetejére.

A leveles tésztát felengedés után kinyújtjuk, és egy kerek, lapos kivajazott tortaformát kibélelünk vele. Az alját villával megszurkáljuk. A szélén túlnyúló tésztát ollóval levágjuk, ezt a végén csíkokra vágva a tetejére lehet tenni rácsosan dísznek. Elkészítjük a besamelt: a margarint megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, picit forrósítjuk, és hozzáöntjük állandó keverés mellett a tejet. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, megsózzuk, késhegynyi őrölt szerecsendiót és két gerezd összenyomott fokhagymát teszünk bele, majd kis hűlés után a tojást is belekeverjük. Ezután jön a felengedett és jól kinyomkodott spenót (lehet leveles, püré, rostos - bármilyen) és a mazsola. Aki nem rajong a mazsoláért, hagyja ki belőle. A masszát a tésztára öntjük, és előmelegített, közepes sütőben (kb. 180-200 fokos) mintegy 30-40 percig sütjük. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot is, nem rontja el.
Az adag akár nyolc embernek is elég, ha csak előétel, de főételnek, friss salátával 4 embert lakat jól.

Spenótos galuska

Hozzávalók: 25-30 dkg friss spenót, 50 dkg liszt, 1 db tojás, KNORR Delikát Ételízesítő, fehér bors, 15 dkg füstölt reszelt sajt, olaj.

A spenótot tisztítás után sós vízben kissé megfőzzük. Leszűrjük és pépesítjük. A pürét összekeverjük a liszttel, tojással, fehér borssal, ételízesítővel, és galuskatészta keménységűre kidolgozzuk. Ha kész, forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Lecsöpögtetjük, kevés olajon átforgatjuk, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Így önálló fogás, de a mennyiséget csökkentve (a sajtot elhagyva) kitűnő köret is lehet.


Spenótos lasagne

Hozzávalók: 125 g mozzarella sajt, 9 előre megfőzött lasagne tészta, 1 kg spenót, 50 cl tejszín, 1 vastagon vágott sonkaszelet, 100 g reszelt Comte-sajt, só, bors, szerecsendió.

A spenótot szokásos módon elkészítjük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. A tejszínt, a kockára vágott sonkát és az úgyszintén kockára vágott mozzarellát hozzáadjuk. Egy tűzálló edénybe felváltva a lasagne tesztát és a spenótot rétegesen beletesszük, de úgy, hogy a legfelső réteg spenót legyen. A legvégén a Comte-sajttal megszórjuk, és 180 °C-os sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Ajánlat
Spenótfőzelék
Rakott tonhal norvég módra
Csusza spenóttal
Spenótos töltött pulykamell
Spenótos canelloni

Vashiány és spenótmítosz
Parajos ivólé

Korábban
Fedezze fel a parajt!