Popeye kedvence

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Van téli spenót is - ez szabad földön telel, és csak márciusban vagy áprilisban szedhető -, ennek durvább erezetű a levele, de ugyanolyan ízes, mint a nyári fajták. A nyári és őszi paraj levelei zsengébbek, ezek alkalmasak salátának is.
Vásárláskor onnan tudjuk, hogy melyik a frissen szedett paraj, hogy annak levelei ropogósak, nem fonnyadtak. A gyökeres parajnál a gyökér erős és láthatóan friss.

A leszedett paraj a tápanyagait az intenzív anyagcsere következtében órák alatt elveszti, így nem érdemes hosszan tárolni. Vásárlás után minél hamarabb dolgozzuk fel. Ha mégis később tudjuk csak megfőzni, akkor mossuk meg, csavarjuk nedves kendőbe, és legfeljebb 12 óráig tároljuk a hűtőszekrény alsó részében.

A spenót gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is. 10 dkg spenót energiaértéke 30 kcal.

A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.
A friss spenótot többször, alaposan meg kell mosni főzés előtt. Kevés vízzel kell rövid ideig (8-10 perc) párolni. Nem ajánlott a a spenótos ételeket felmelegítve újra fogyasztani, mert fennáll annak a veszélye, hogy a benne található nitrát káros nitritté alakul át, és ez nem ajánlott fogyasztásra, különösen csecsemőknek nem.

A paraj fűszere a fokhagyma, a turbolya, a szerecsendió, a lestyán, a fehér bors és a szegfűbors.

A spenótból nemcsak hagyományos főzelék készülhet, hanem omlett, hústöltelék, pizzakrém is, és zöldsaláták alkotórésze is lehet.

h. a.