Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Capri saláta

Hozzávalók: 20 dkg mozzarella sajt, 25 dkg közepes paradicsom, 2 ágacska bazsalikom, olíva olaj, só, bors, tálaláshoz lollo rosso salátalevelek

A mozzarellát és a paradicsomot felkarikázzuk egy centis szeletekre. Egy nagy lapos tálat kirakunk megmosott salátalevelekkel, és a sajtot a paradicsommal felváltva lerakjuk kör alakban a tányér széle felől a közepe felé haladva. A salátát meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal és frissen leszedett, elmorzsolt bazsalikomlevéllel.


Minestrone
Leves firenzei módra

Hozzávalók: 10 dkg halványítózeller-szár, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaparika, 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 fej káposzta, 10 dkg hámozott, előfőzött konzerv paradicsom, 10 dkg előfőzött nagy szemű fehérbab, 10 dkg cukkini, 4 evőkanál olaj, 1,5 dl víz vagy erőleves, só, bors, bazsalikom, tálaláshoz parmezán sajt

A felaprított hagymát, fokhagymát, felkarikázott pórét és zellerszárat az olajon 5 percig üvegesre pároljuk, és egy picit megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockára vágott burgonyát, káposztát, konzerv paradicsomot és a babot. A levest felöntjük a vízzel vagy erőlevessel, egy kicsit megsózzuk, borsozzuk. A levest készre főzzük 20-25 perc alatt. Az utolsó tíz percre hozzáadjuk a felkockázott cukkinit is.
A levest bazsalikommal is fűszerezhetjük ízlés szerint, valamint tálaláskor reszelt parmezánnal szórhatjuk meg a tetejét.


Spagetti sült fokhagymával

Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, egy kevés olaj, 1 evőkanál dijoni mustár, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 1 csésze (2,5 dl) cukkini, 1 csésze gomba, 1 evőkanál vaj, fél csésze víz, 1 közepes paradicsom, 25 dkg spagetti

A fokhagymákat kenjük be olajjal, és egyenként csomagoljuk be alufóliába. Tegyük őket kisebb sütőedénybe és sütőben süssük meg. Hagyjuk kihűlni 10 percig. Szedjük szét gerezdekre a fokhagymákat, és egy edénybe nyomjuk ki a gerezdek belsejét, a héjat dobjuk el. A puha sült fokhagymát, a mustárt, a citromlevet és a borsot tegyük turmixgépbe és jól keverjük össze.

A felkockázott cukkinit és a felszeletelt gombát forró vajban süssük 3 perc alatt ropogósra, adjuk hozzá a fokhagymás krémet, az apróra vágott paradicsomot és a vizet. A tüzet vegyük takarékra, és csak addig főzzük a szószt, amíg jól át nem forrósodik. A spagettit főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le.
A spagettit szedjük tálba, és öntsük rá a szószt. Tálaljuk forrón.

Saltim Bocca
Római recept

Hozzávalók: 6 szelet csirkemell, 6 vékony szelet füstölt sonka, 6 zsályalevél, liszt, vaj, só, bors, száraz tokaji bor, fogpiszkáló

A csirkemelleket egy kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk. Minden hússzeletre egy szelet sonkát és arra egy-egy zsályalevelet tűzünk a fogpiszkálóval. A szeleteket forró vajban sütjük meg, oldalanként 2 percig, majd meglocsoljuk a borral, és tovább sütjük, amíg a bor elpárolog.
Zöld salátával kínáljuk.

Korábban

Az olasz konyha fűszerei: Bazsalikom és zsálya

Ajánlat

Nemzetek konyhái

h. a.