Érdekességek a paradicsomról

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Leggyakoribb paradicsomfélék

- Klasszikus paradicsom: világszerte elterjedt, mártásnak, salátának, hideg szendvicsekhez használható. Legjobb a szabadföldről szedett.

- Fürtös vagy koktélparadicsom: étkezéshez, befőttnek, hidegtál-dekorációnak egyaránt alkalmas.

- Húsparadicsom: finom, intenzív ízű, lédús. Legjobb aromás mártásnak.


Paradicsommal megelőzhetőek a daganatos betegségek

A Harvard Egyetem 72 tanulmányt tartalmazó könyvet jelentetett meg a paradicsom élettani hatását vizsgáló kutatásokról. A tanulmányok egybehangzóan igazolják, hogy a paradicsom likopintartalma fékezi a sejtek káros oxidációs folyamatát, és ezzel akadályozza a rákos daganatok keletkezését. Az évek óta tartó vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti a prosztata-, a tüdő- és a gyomorrák kialakulásának veszélyét. Jelentős felismerés, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás nem befolyásolja.
A paradicsom gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, A-, K-, és C-vitaminban, folsavban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, vasat, jódot, fluort, B1-, és B2-vitamint, de nátrimunban szegény. 100 gramm energiaértéke 85 kJ/20 kcal.

Zöld paradicsomot csak módjával

Az érett vörös paradicsomnak számos egészséges alkotórésze van. Sajnos azonban a gyümölcs szárának tokja solanin alkaloidát tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben egészségkárosító. Ezért ezt a részt mindig vágjuk ki, mert még főzéssel sem veszíti el kártékony hatását. Gyári forgalomban az ipari konzerválás kiiktatja ezt az anyagot.

Tanácsok:

- Ha a paradicsomot forró vízzel leöntjük, egy percig a lében hagyjuk, majd jéghideg vízbe tesszük, a héja megrepedezik, és így könnyen lehámozható.
- Lehetőleg szabadföldi paradicsomot vegyünk. Akkor friss, ha zöld a szára.
- A paradicsom nem kíván hűtést, így nem szükséges hűtőszekrénybe tenni. Legjobb számára a szobahőmérséklet, és célszerű a vásárlás (vagy szedés) után mielőbb felhasználni.
- A paradicsomnak túl sok leve van ahhoz, hogy egészben lefagyasszuk. Legjobb konyhakészre (héját eltávolítva, magját kiszedve) feldarabolni s dobozban hűteni.
A paradicsom fűszere a bazsalikom, a fokhagyma, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring, a fehér és a fekete bors, a kakukkfű, a metélőhagyma, és a zsálya.


Ajánlat

Kaliforniai paradicsom oldal

Korábban

A halványító zeller

Mi rejtőzik a sárgarépában?

h. a.