Gombóc-továbbképző

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Zelleres túrógombóc

Hozzávalók: 15 dkg zeller, fél citrom, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg búzadara, 3 db tojás, 5

gomboc1

A megtisztított zellert egyforma nagyságú, apró kockákra vágjuk és sós, enyhén citromos vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A főtt zeller egyik felét áttörjük. A túrót burgonyanyomón átnyomjuk, hozzákeverjük a búzadarát és a tojássárgákat, sóval ízesítjük és jól eldolgozzuk. Ezután belekeverjük a zellerpürét, valamint a főtt, kockákra vágott zellert. Végül hozzákeverjük a habbá vert tojás fehérjét. Vizes kézzel gombócokat formálunk és sós vízbe téve kifőzzük. Vajban apróra vágott zeller zöldet enyhén átfuttatunk, erre tesszük a jól lecsepegtetett gombócokat és azonnal, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1814 kJ / 432 kcal
Ajánlott ital: ásványvíz

Sajtos morzsagombóc

Hozzávalók: 25 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg reszelt sajt, 15 dkg vaj, 5 g pirospaprika,

gomboc2

Keverőtálba tesszük a 20 dkg zsemlemorzsát és hozzáadjuk a reszelt sajtot meg a puha vajat. Pirospaprikával, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük és hozzáütjük a tojássárgát. Jól elkeverve összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Serpenyőben olajat hevítünk és ebben szép pirosra sütjük. Frissen, forrón tesszük az asztalra, enyhén sós tejfölt külön kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2407 kJ / 543 kcal


Thüringiai burgonyagombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 6 dkg búzadara, 2 dl tej, 2 db zsemle, 5 dkg vaj, 1 db tojás, 2 g szerecsendió, 12 dkg reszelt sajt, só.

A meghámozott burgonyát megreszeljük, kevés vizet öntve alá fedővel lepréseljük és 1-2 órát állni hagyjuk. A búzadarát tejben megfőzzük, a lepréselt burgonyát levéből kinyomkodjuk, hozzáadjuk a búzadarához, majd hozzákeverjük a kisebb kockákra vágott és vajban kissé megpirított zsemlét. Az egészet összekeverjük az elhabart egész tojással, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A masszából gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük, majd olvasztott vajban meghempergetjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2587 kJ / 616 kcal

Juhtúrós kukoricagombóc

gomboc3

Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet és a tojások keményre vert habját. Gombócokat formálunk belőle, sós vízben kifőzzük. A morzsából pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláskor ezzel vonjuk be a gombócokat, majd leöntve tejföllel azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 2579 kJ / 614 kcal

Zöld gombóc

gomboc5be

A megtisztított parajt megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük, majd áttörjük. A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és beletesszük egy keverőtálba. Hozzáteszünk 5 dkg puha vajat, a parajpürét, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ezután a tojások sárgáját is hozzáadva jól összedolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a masszába keverjük. Vizes kézzel az elkészített anyagból gombócokat formálunk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és lecsöpögtetjük. Vajat hevítünk, belerakjuk a gombócokat és jól átforgatjuk. Tálra szedve reszelt sajttal bőségesen meghintjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1928 kJ / 459 kcal


Gombóccal versenyeztek

Óriási ötletnek bizonyult a gombócfőző verseny és kóstoló rendezése a Magyar

gomboc4

Ajánlat

Diós gombóc

Szilvás gombóc

Sörben sült burgonyagombóc

Sajtgombóc

Túrógombóc

Aszalt szilvás túrógombóc