Jövőfaló vacsora

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tudjuk, hogy e különleges - lehet, hogy majdan gasztrotörténeti jelentőségűnek bizonyuló - ételsor elkészítésének nem állnak neki a háziasszonyok, de egyes elemeit esetleg kipróbálják, olvasnivalónak pedig minden bizonnyal érdekes. Tudományos-fantasztikus menü? Van ilyen? Ítéljék meg Önök.

Paradicsomtatár

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 8 dkg hagyma (finomra vágva), 1 gerezd fokhagyma (átpasszírozva), só, frissen őrölt fekete bors, 1 evőkanál petrezselyemzöld (finomra vágva), Tabasco és Worchestershire mártás ízlés szerint, 1 evőkanál mustár.

A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héjukat. A magrészeket eltávolítjuk, a paradicsom húsát 2-3 mm-es kockákra vágjuk. Az apró paradicsomkockákat szitára tesszük, és hűtőbe állítjuk 1-2 órára, hogy a fölösleges leve lecsurogjon. Az ízesítőanyagokat hozzákeverjük a paradicsomhoz, majd 4 pogácsát formázunk belőle és a tányérok közepére helyezzük. Kinézetre olyan, mint a marhahúsból készített tatár bifsztek.

Díszítés:
Koktélparadicsomból, fekete olívabogyóból és szarvasgombából katicabogarat készíthetünk egy szeletke sajton.
Magos-fűszeres sajtchipset készítünk. Szezámmagot, napraforgómagot vagy friss fűszereket, mint például kakukkfű, rozmaring, 40-50 mm-es foltokban szórunk egy tányérba, és ráhelyezünk egy-egy vékony szelet trappista sajtot. A mikrohullámú sütőbe tesszük, és addig hagyjuk a sütőben, amíg a sajt hólyagosan kezd forrni és kissé megbarnul. Ekkor kivesszük, lapátkanállal alányúlunk és felvesszük a tányérról.
Még fél percig formázhatjuk is, mert csak utána köt meg ropogós chipsnek.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 878 kJ/209 kcal

A CarpaVin italajánlata: Bock Kékfrankos 2000

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók: 45 dkg sütőtök (megsütve), zöldség alaplé, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt (teljes kiőrlésű), 1 csésze tejszín, 4 dkg pirított tökmag

Turmixgépbe tesszük a sült tököt, öntünk hozzá egy kevés vizet. A zöldség alaplevet és a tejszínt hozzáöntjük, majd simára turmixoljuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és felhevítjük rajta a lisztet. A forró liszthez hozzákeverjük az turmixolt tököt. Forraljuk kb. 10 percig, közben keverjük simára, és ízesítsük utána sóval. Forró csészékben tálaljuk a pirított tökmaggal.
Ha érdekesebbé akarjuk tenni, adjunk mellé pórés fehérborban párolt zöldkagylót.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1156 kJ/275 kcal

A CarpaVin italajánlata: Vesztergombi Ezerfürtű 2000

Vargányagomba őszibarackkal pirítva

Hozzávalók: 40 dkg vargányagomba, 2 db őszibarack, 8 dkg vaj, frissen őrölt fekete bors, 1 csomag citromfű, só.

A gombát kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk és egy serpenyőben a felforrósított vajon sóval és borssal ízesítve megpirítjuk.
A mindkét oldalukon megpirult gombaszeleteket kivesszük a serpenyőből és melegre tesszük. Az őszibarackot meghámozzuk, félbevágjuk és kivesszük a magját. A fél őszibarackokat 3-3 gerezdbe vágjuk, és a gombasütés után maradt vajon átpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha az őszibarack, csak forrósodjon át. Vágott citromfűvel megszórjuk, és a vargányagombával együtt tálaljuk forró tányérokra. Citromfűvel díszítjük.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1144 kJ/273 kcal

A CarpaVin italajánlata: Györgykovács Hárslevelű 1999


Naphal feketegyökéren, csírákkal, salátával

Hozzávalók: 4 db tengeri naphal filé, fél csésze olívaolaj, balzsamecet, só, 1 csésze hal alaplé (csontokból főzve), 1 csésze tejszín, 40 dkg feketegyökér (megtisztítva, sós, citromos vízben megfőzve), 20 dkg leveles saláta (cikória, jégsaláta, radichio, madársaláta), 10 dkg csíra (hagyma, lucerna), 1 levél nori (szárított tengeri alga)

A halszószhoz a hal alaplevet felére beforraljuk, ugyanígy fele mennyiségűre forraljuk a tejszínt és a fehérbort is. A három beforralt levet összeöntjük és mártás sűrűségűre forraljuk. Sóval ízesítjük.

A megsózott naphalfiléket serpenyőben olívaolajon megsütjük.
A főtt feketegyökeret kisujjnyi hasábokra vágjuk és forró tányérokra elosztjuk. A feketegyökerekre öntünk a halmártásból és a tetejükre tesszük a sült naphalfiléket. A salátaleveleket apróra tépjük, sóval, balzsamecettel, olívaolajjal ízesítjük és a halszeletek tetejére halmozzuk. Végül a csírákkal és a csíkokra vágott norival megszórjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2192 kJ/522 kcal

A CarpaVin italajánlata: Hétszőlő Furmint 2000

Emu kemencében sütve, gesztenye-spagettivel és vörös lencsével

Hozzávalók: 40 dkg emucomb, borókabogyó, kakukkfű, olaj a pácoláshoz, só, 1 evőkanál olaj, 10 dkg vegyes zöldség, 5 dkg hagyma, 1 csésze vörösbor, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 10 dkg gomba (gyapjas tintagomba, nameko)

Az emucombot a fűszerekkel megszórva, olajjal megkenve 1-2 napig pácoljuk.
A húst sózzuk, és olajon megpirítjuk minden oldalát. Kivesszük az edényből, és a maradék olajon lepirítjuk az apróra vágott zöldségeket és a hagymát.
Vörösborral felöntjük, visszatesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk. Sóval ízesítjük, a szaftját, ha szükséges, vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhul, kivesszük egy másik lábosba, és rászűrjük a keményítővel mártás sűrűre megkötött szaftját. A húst csak a tálalás előtt szeleteljük fel.
Gyapjas tintagombát és nameko gombát párolhatunk még a szaftjában.

A gesztenye-spagetti hozzávalói: 15 dkg liszt, 5 dkg gesztenyeliszt, 6 tojás, só.

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk. A tésztanyújtó gépen többször átengedjük, meglisztezzük, majd a spagetti-vágó részén engedjük át. A friss gesztenye-spagettit sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük, leöblítjük és 5 dkg olvasztott vajon átforgatjuk. Sült gesztenyeszemekkel körberakjuk a forró spagettit.

A vörös lencse hozzávalói: 1 csésze vörös lencse, 3 evőkanál olívaolaj, 100 gramm póréhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál mustár.

A vörös lencsét megmossuk, beáztatjuk egy órára. Serpenyőben az olajon lepirítjuk a felaprított pórét. A lencséről leöntjük az áztatóvizet és 4-5 percig pirítjuk a póréhagymán. Sóval, borssal és mustárral ízesítjük.
Forró tányérokra elosztjuk a vörös lencsét, és a tetejére tálaljuk az emuszeleteket.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2974 kJ/708 kcal

A CarpaVin italajánlata: Egri Kutató Rosé 2000
(De amennyiben tintagombát használunk fel, az alkoholfogyasztást kerüljük! Helyette laskagombát is lehet az ételbe tenni)


Töltött káposzta (hús nélkül)

Hozzávalók: fél csésze olaj, 15 dkg finomra vágott hagyma, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 20 dkg gomba (barna sampinyon), 1 db erős paprika apróra vágva, só, frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 2 csésze félig főtt rizs, 1 tojás, 1 csomag kapor finomra vágva, 1 evőkanál pirospaprika, 8 db savanyúkáposzta-levél, 40 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál olaj, 5 dkg finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1 db TV paprika, 1 teáskanál paprika, fél csésze tej, 1 csésze tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csomag kapor, só

A töltelék készítése:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzátesszük a fokhagymát, az apró kockákra vágott zöldségeket, a gombát és az erős paprikát. 5 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a majoránnát. Belekeverjük a két csésze félig főtt rizsbe a tojással együtt, megszórjuk kaporral, pirospaprikával. Jól elkeverjük, és megtöltjük a káposztaleveleket. A savanyú káposztát kimossuk, ne legyen túl savanyú. Két evőkanál olajon lepirítjuk a hagymát. Hozzátesszük a fokhagymát, a felaprított paradicsomot és a paprikát. Megszórjuk pirospaprikával, és ráöntünk egy csésze vizet. A kimosott aprókáposzta másik felével együtt egy órát főzzük lassú tűzön. A vizet pótolni kell, ha elfő. A tejből, tejfölből, lisztből habarást készítünk és ezzel sűrítjük, dúsítjuk az aprókáposztát. Sóval utána ízesítjük. Kaporral is jól elkészíthető.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1465 kJ/349 kcal

A CarpaVin italajánlata: Vesztergombi Rosé


Ízbomba

Hozzávalók: 2 dkg vaníliás krémpor, 2,5 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál mandulalikőr, 1 evőkanál kávélikőr, 1 szimpla kávé hidegen, 20 dkg tejszínhab, 30 cm hosszú, csokoládés, dekorfólia, 1 db kis, kerek, vékony piskótalap, 4 db likőrrel töltött bonbon

A tejből, a cukorból és a vaníliás krémporból a szokásos módon pudingot főzünk, majd két keverőtálba öntjük. Ha kihűlt, az egyikbe keverjük a mandulalikőrt, a másikhoz rakjuk a szimpla kávét és a kávélikőrt. A tejszínhabból egy keveset félreteszünk a desszert díszítésére. A megmaradt habot egyenlő arányban belekeverjük a mandulás és a kávés krémbe. A kerek tortaforma aljába helyezzük a piskótalapot, a mandulás krémet ráhelyezzük, és a közepén kerek mélyedést hagyva elkenjük. 12 órára a hűtőbe tesszük.
Ha megdermedt, a kávékrémet egyenletesen elkenve rákenjük. Ismét lehűtjük.
Mielőtt tálaljuk, köré rakjuk a csokoládés dekorfóliát. Szeletelés után krémlikőrrel töltött bonbonnal, és a megmaradt tejszínhabbal díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2378 kJ/566 kcal

A CarpaVin italajánlata: Emerencia 5 puttonyos Aszú 1995

Korábban

Tudósok a konyhában
Ami néhány tíz év múlva az asztalunkra kerül, az mai felfogásunk szerint meglehetősen bizarr, noha az eddiginél sokkal egészségesebb lesz.