Siker-sütik karácsonyra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Minden gyerek állatbarát. Nagy örömet nyújtunk számukra, ha - akár velük együtt - "mini állatkertet" varázsolunk fenyőfánk ágaira. (Az állatformákat mutató kiszúrókat piacokon beszerezhetjük.)

Mini állatkert

Hozzávalók
az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja,


A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot gyúródeszkára halmozzuk, közepére mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a sót, a darabkákra tördelt vajat, és az egészet szilárd tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 175 °C-ra (közepes hőre) állítjuk. A hideg tésztát lisztezett deszkán fél centis vastagságúra kinyújtjuk, és a formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat sütőpapírral bélelt sütőlemezen elhelyezzük. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fontos: még melegen mindegyik figurába kötőtűvel lyukat szúrunk, hogy fel lehessen akasztani szalaggal a fára. Ugyancsak még melegen a figurákat a díszítéshez felsorolt anyagokkal fantáziánk szerint díszítjük. A díszítést porcukor mázzal rögzítjük.


Diós párnácskák

Hozzávalók:
a tésztához: 22 dkg RAMA margarin, 22 dkg liszt, 7 db tojássárgája
a töltelékhez: 25 dkg darált dió, 22 dkg porcukor, 7 db tojásfehérje, fahéj ízlés szerint.

A fenti anyagokat gyorsan összegyúrjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűtőben áll. Huszonöt egyenlő részre osztjuk, letakarva újra hűtőbe tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket. A diót, porcukrot, a 7 db tojás felvert habját lazán összekeverjük. Egy sütőlemezt kivajazunk. A cipócskákat egyenként kinyújtjuk (kb. 10-12 cm átmérőjűre) kör alakúra, nagyon vékonyra! A fahéjas, diós, cukros tölteléket nyomózsákkal a kör közepére nyomjuk, majd a tésztácskákat félbehajtjuk, a széleket szorosan egymásra nyomkodjuk. 180 °C-os sütőben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás cukorral.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag:1674kJ/399 kcal
Ajánlott ital:
Chateau Dereszla Édes szamorodni 1996


Mandulás kuglóf

Hozzávalók: 2 db tojás, 35 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 7 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 10 dkg vágott, pirított mandula, 6 dkg darált, pörkölt mandula, csipet sütőpor.

35 dkg vajat 30 dkg porcukorral kikeverünk. Állandó keverés mellet egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Habosra keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a darált mandulát. Sütőformában 180 °C-on 50 percig sütjük, majd a formából kiborítjuk. 1-2 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a mandulás krémet: 3 dl tejből, 4 dkg vaníliás pudingporból és 7 dkg cukorból vaníliakrémet főzünk. A tűzről levéve belekeverjük a darált, pirított mandulát. Kihűtjük, és a 35 dkg vaj hozzáadásával habosra keverjük. A négybe vágott kuglófot a krémmel betöltjük. Kívül is bekenjük, és betakarjuk a pörkölt, vágott mandulával.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2268 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: 5 puttonyos tokaji aszú 1995 Disznókő Pincészet


Müzlis muffin

Hozzávalók: 4 tojás, 40 dkg barnacukor, 4 dl vörösbor, 40 dkg liszt, csipet sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 20 dkg müzli, 40 dkg magozott
aszalt szilva, vaj (a formák kikenéséhez), 3 dl étolaj.

2 egész muffinformát használunk, melyből 24 db muffint kapunk. Az egész tojásokat és a 40 dkg barnacukrot habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntünk 3 dl étolajat és 4 dl vörösbort. Belekeverjük a lisztet és a csipetnyi sütőport, ízesítjük a mézeskalács-fűszerkeverékkel. A masszához hozzádolgozzuk a müzlit és az aszalt szilvát. 6-8 órát hűtőben pihentetjük. Kétszer- háromszor átkeverjük. Végül a formákat kivajazzuk, beletöltjük a masszát, majd 180 °C-on 30 percet sütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2378 kJ/566 kcal
Ajánlott ital: Delaforce - Full Ruby Portói


Ajánlat

Egészséges finomságok babáknak

Mézeskalács, brownies, panettone

Fűszeres mézeskalács

Korábban

A különleges aprósütemények hozzátartoznak az ünnep hangulatához