Egy kis hazai kínai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kínában egy valamirevaló ünnepi vacsora legalább tizenöt fogásból áll, nem beszélve az ételekhez kínált számtalan mártásról. Mi most magyar szemmel főztünk önöknek kínaiul. Mai piacainkon, boltjainkban rendszeresen kapható nyersanyagokra építettük receptjeinket, így nem lesz beszerzési gondjuk.

Szezámolajos kukoricaleves tojással

Hozzávalók: 1 liter csirkehúsleves, 30 dkg kukorica, 1 csokor tavaszi hagyma, 1 db csilipaprika, 4 egész tojás, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, szezámolaj, fehér bors, só.

A húslevesben megfőzzük a kukoricát, csilipaprikával, ecettel, szójaszósszal és kevés fehér borssal ízesítjük, majd a felvert tojásokat állandó kevergetés közben a levesbe csurgatjuk. A levest kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. Tálaláskor apróra vágott tavaszi hagymával és pár csepp szezámolajjal elkeverve adjuk az asztalra.

Elkészítési idő: háromnegyed óra
Egy adag: 1470 kJ/350 kcal


Pekingi pulykaérmék vadrizzsel

Hozzávalók: 50 dkg filézett pulykamell, 10 dkg szójabab, 1 kg narancs, 1 dl szójaszósz, 2 evőkanál méz, 6 dkg vaj, csipet őrölt gyömbér, só.

A megmosott és lecsepegtetett pulykahúst 4-5 dkg-os szeletkékre vágjuk. A narancsot megmossuk, a felét meghámozzuk és felszeleteljük, a maradékot kifacsarjuk. Kevés vajon elősütjük a kevés sóval, őrölt gyömbérrel és mézzel fűszerezett pulykaérméket. Hozzáadjuk az előfőzött szójababot, majd a narancslevet és a szójaszószt ráöntve pároljuk. A narancsszeleteket csak az utolsó pillanatban, közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá. Párolt vadrizzsel körítjük.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1853 kJ/708 kcal
Ajánlott ital: dörgicsei olaszrizling


Kacsa ananásszal

A szerencse-sütemény története
Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmű, másszor titokzatos. Részletek

A szójaszósszal és kevés sóval kívül-belül bedörzsölt kacsát egy csésze vízzel leöntve, sütőben locsolgatva, ropogós pirosra sütjük. Vokban felhevített kukoricaolajban megfuttatjuk a megtisztított és vékony szeletkékre vágott gyömbért, rátesszük a 8 darabra vágott kacsát, meghintjük az Ötfűszer keverékkel és a csirkehúslevessel felöntve pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szójaszószt, a cherryt (száraz tokaji szamorodnival lehet helyettesíteni), az ecetet, a megtisztított és kockácra vágott ananászt. Kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük és pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor finomra vágott tavaszi hagymával hintjük meg.

Elkészítési idő: 1 és fél óra
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal


Szójás sertésragu

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 db cukkini, 2 db piros színű paprika, 15 dkg gomba, 4 dkg szójabab, 1 dl szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl szójaolaj, 2 evőkanál baracklekvár, só, őrölt gyömbér, currypor, csipet chilipaprika.

A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szójababot kevés ételízesítővel fűszerezett vízben félig előfőzzük. A húst előhevített szójaolajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, felkarikázott cukkinit, a gombát, a szójababot, a felcsíkozott pirospaprikát és az áttört fokhagymát. Meglocsoljuk a szójaszósszal. Ízesítjük baracklekvárral, őrölt gyömbérrel, curryvel és nagyon kevés chilipaprikával. Szükség szerint kevés vizet öntünk alá. Együtt készre pirítjuk. Főtt, szezámolajon átforgatott spagettivel tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1558 kJ/371 kcal
Ajánlott ital: siklósi olaszrizling


Csípős kínai keltekercsek

Hozzávalók: 1 közepes méretű kínai kel, 50 dkg darált sertéshús, 1 db nagyobb sárgarépa, 1 db nagyobb zöldpaprika, 10 dkg gomba, 1 egész tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál csilipapikakrém, szezámolaj, őrölt fekete bors, só.

A leforrázott kelleveleket megfelelő méretűre vágjuk. A finomra darált sertéshúst apróra vágott sárgarépával, zöldpaprikával, gombával és kínai kellel elkeverjük, tojást, szójaszószt, keményítőt, csilipaprikakrémet, borsot, sót és pár csepp szezámolajat adunk hozzá, majd a kellevelekbe göngyöljük. A kész keltekercseket vízgőzben (egy nagyobb lábosba rácsot teszünk, amely a víz szintje fölött van, erre helyezzük a tekercseket és fedővel letakarjuk), körülbelül 20-25 perc alatt megpároljuk.
Tálaláskor bazsalikommal és curryporral ízesített rizzsel körítjük és külön edénykében reszelt retekkel és fokhagymával ízesített szójaszószt adunk hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2160 kJ/560 kcal


Zelleres marhacsíkok

Hozzávalók: 50 dkg marhahátszín, 2 szál sárgarépa, 2 db zellergumó, 1 szál póréhagyma, 5 dkg szójacsíra, 1 dl szójaolaj, 2 evőkanál akácméz, 1 dl vörösbor, só.

A marhahúst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és 1 cm széles és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A megtisztított, megmosott zöldségeket gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. Kevés előhevített szójaolajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a sárgarépát és zellert, melyekkel rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük kevés szójaszósszal és vörösborral. Erős tűzön forraljuk. Ízesítjük mézzel, kevés sóval. Beletesszük a szójacsírát és póréhagymát. Együtt készre pirítjuk. Forrázott üvegtésztával körítjük.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1853 kJ/442 kcal
Ajánlott ital: villányi kékfrankos


Ajánlat

Kínai receptek
Különböző tájak és városok konyháját ismerhetik meg

A kínai konyha eszközei
Itt mindent olvashatnak a vokról is

A kínai konyha sajátosságai

Asiafoods.com