Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mi rejtőzik a sárgarépában?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A sárgarépa főidénye májustól szeptemberig tart. Télen import vagy elraktározott sárgarépához juthatunk a piacon.
A sárgarépa gazdag A-provitaminban, káliumban, ballasztanyagokban. Tartalmaz C-, B1-, B2-, K-vitamint, niacint, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, fluort, cukrot, zsírt és fehérjét is. 10 dkg sárgarépában 40 kcal található.
A sárgarépa csökenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázat. Ajánlott szempanaszok, egyes bőrbetegségek, epepangás, székrekedés, asztma, szénanátha, hólyagpanaszok, fekélyek, ízületi bántalmak esetén. Súlycsökkentő diéták, májtisztító kúrák is tartalmazzák a belőle készült ételeket. Leginkább nyersen fogyasztva fejti ki jótékony hatását.

Ha csokorba kötött sárgarépát vásárolunk, figyeljünk, hogy a levélzöldje friss, üde legyen. Téli répánál pedig hibátlan, foltmentes gyökereket vegyünk.
A korai répában sok víz van, ezért nem alkalmas hosszabb tárolásra, mert hamar megfonnyad. A téli fajtákat sötét, hűvös, szellős helyen tároljuk, védjük a kiszáradástól, csavarjuk be papírba. Nagy mennyiségű répát pincében, veremben vagy ládában, homokban érdemes tárolni, míg a megtisztított répát lefagyasztva is.

A nyári répát nem kell hámozni, csak jó alaposan mossuk meg és kefével dörzsöljük le.
A sárgarépa jól harmonizál a zöldborsóval, zöldbabbal, fehér káposztával, hagymával, zellerrel. Nyersen jól megy hozzá az alma, a narancs, a zeller és a dió. Fűszerezzük köménymaggal, gyömbérrel, ánizzsal, fehér borssal, szegfűborssal, borsmentával, petrezselyemmel, mézzel. A nyers sárgarépát valamilyen növényi olajjal, margarinnal fogyasszuk; a benne található A-provitamin ugyanis zsírban oldódó vitamin, ezek a zsírok segítik a felszívódását. Érdemes a nyersen lereszelt sárgarépából szendvicskrémeket készíteni. A gyerekek az édes répát szívesen elrágcsálják, ezért adjunk édességek helyett egy-egy megtisztított darabkát belőle uzsonnára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről