Őszi kompozíciók erdei bogyókkal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Sokunk fejében megfordul, vajon milyen ízük lehet e bogyóknak, egyáltalán: melyikük ehető? Hogy ne tépjünk le mindenféle ismeretlen bogyókat, kirándulás előtt érdemes a növényhatározót kézbe venni, hogy csak az arra érdemeseket vigyük haza, használjuk fel őszi salátáinkhoz. Ilyenek az áfonya, a som, a hecsedli, a kökény. Így októberben legfőképp a sok helyen található, könnyen beszerezhető áfonyának adjunk bizalmat.
Színe szerint megkülönböztetünk kék, vörös és fekete áfonyát. Citromsavtartalmának köszönhetően fanyar, savanykás íze van. Kimagasló mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Főleg fenyőerdőkben fordul elő tömegesen. A belőle készülő lekvár és a híres Cumberland-mártás kiválóan harmonizál a vadhúsokkal. Ritkábban fogyasztjuk a som piros termését, melynek íze édeskésen fanyar, s szintén magas a C-vitamin-tartalma (elsősorban üdítők gyártásához használják szörpalapként, de befőttet is készítenek belőle).


Mézzel pirult áfonyás pulykasaláta

Hozzávalók: 40 dkg filézett pulykamell, 15 dkg vörös áfonya, 2 db fejes saláta, 10 dkg főtt cékla, 1 dl méz, 1 dl vörösbor, 1 dl vörösborecet, fél dl étolaj, negyed köteg petrezselyem, szárnyas-fűszerkeverék.

A megmosott pulykamellet ujjnyi csíkokra vágjuk, meghintjük szárnyas-fűszerkeverékkel, majd kevés előmelegített olajon lepirítjuk. Befejezés előtt mézzel karamellizáljuk, majd kihűtjük. Közben a salátákat alaposan megmossuk, laskákra tépjük, lecsepegtetjük. A főtt céklát vékony csíkokra vágjuk. A vörös áfonyát beáztatjuk a vörösborba. A maradék olajat elkeverjük a borecettel, a finomra vágott petrezselyemzölddel. A salátát összekeverjük a céklával és kevés öntettel, tányérra halmozzuk. Rátesszük a pulykacsíkokat, és a leszűrt vörös áfonyával díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: mőcsényi kékfrankos


Őszi áfonyás gyümölcssaláta

Hozzávalók: 10 dkg vörös áfonya, 4 dkg kék áfonya, 30 dkg narancs, 15 dkg szilva, 2 db kivi, 2-3 db alma, 5 dkg fekete szeder, 1 fürt piros és zöld szemű szőlő, 1 db fejes saláta, 5 dkg pirított mogyoró, 1 dl bodzaszörp, fél dl vörösbor, vaníliás cukor, őrölt fahéj.

A vörös és kék áfonyát beáztatjuk vörösborba. A narancsot, kivit meghámozzuk, cikkekre, gerezdekre vágjuk. Az almát, szőlőt, szilvát megmossuk, kimagozzuk. Az almát, szilvát cikkekre vágjuk, szőlőszemeket egészben hagyjuk. 1 dl bodzaszörpöt kevés vízzel hígítjuk, elkeverjük vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal. Az előkészített gyümölcsöket, a megmosott, laskákra tépett fejes salátát lazán belekeverjük. Tányérra halmozzuk, és a leszűrt áfonyával díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 210 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: ásványvíz


Füstölt őzcombsonka-saláta erdei bogyókkal

Hozzávalók: 2 csomag szeletelt őzsonka, 20 dkg kígyóuborka, 3 db alma, 4 dkg erdei szeder, 5 dkg vörös áfonya, 1 db fejessaláta, 1 csomag újhagyma, 10 dkg paradicsom, 2 doboz kefir, 5 dkg pörkölt mogyoró, só, őrölt borókabogyó, fehér bors.

Az uborkát, paradicsomot, almát megmossuk, majd cikkekre vágjuk. Újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 2 cm hosszú darabokra vágjuk. A salátát az alapos mosás után laskákra tépjük. A kefireket elkeverjük őrölt borókabogyóval, fehér borssal és kevés sóval. Fenti anyagokat keverőtálba tesszük, lazán átkeverjük az ízesített kefirrel. A szeletelt sonkából rózsaformákat hajtunk. A tál közepére halmozzuk a salátát. Körberakjuk az "őzsonka-rózsákkal", és végül díszítjük pörkölt mogyoróval, áfonyával.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2230 kJ/530 kcal
Ajánlott ital: szekszárdi kékfrankos rozé

Ajánlat

Reflektorfényben az áfonya

Erdei gyümölcsös receptek