Szőlőskertek ízei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szüreti birkagulyás

Hozzávalók: 80 dkg csontos birkahús, 20 dkg vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 10 dkg paprika, 4 dkg édes-nemes fűszerpaprika, 10 dkg sertészsír, köménymag, só.

Az alaposan megmosott birkahúst nagyobb darabokra vágjuk. A vasbográcsot (esetleg öntöttvas edényt) vastagon kikenjük zsírral. Beleszórjuk a nagyra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst. Fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával, vágott köménnyel megszórjuk, és megsózzuk. A tetejére a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot tesszük.
Nem túl erős szabad tűzön gyakori, de óvatos forgatással pörköljük. Néha kevés vizet és vörösbort öntünk alá. Tűzforrón, cikkekre vágott sós burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2320 kJ/600 kcal
Ajánlott ital: kéthelyi cabernet


Mustban párolt pecsenyekaraj

Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj, 1-1 fürt piros és zöld szemű szőlő, 2 dl must, 1 dl étolaj, grill-fűszerkeverék, őrölt szerecsendió.

A megmosott, felszeletelt karajszeletek mindkét oldalát meghintjük grill-fűszerkeverékkel és őrölt szerecsendióval, majd kevés előhevített olajon pirosra sütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben adjuk hozzá a leszemezett, jól megmosott szőlőszemeket. Együtt készre pároljuk. Tökmagos, párolt rizzsel körítjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2560 kJ/610 kcal
Ajánlott ital: dörgicsei ottonel muskotály


Vörösboros pusztapörkölt

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 2 dl száraz vörösbor, 10 dkg sertészsír, őrölt kömény.

Az előhevített zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a karikára vágott paradicsomot és paprikát, és megsózzuk. Nem túl erős tűzön pörköljük. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott és cikkekre vágott burgonyát. Ízesítjük kevés őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és vörösborral. Együtt készre főzzük.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2600kJ/620 kcal
Ajánlott ital: mátraaljai kékfrankos cabernet


Szőlős, körtés töltött csibesült

Hozzávalók: 1 db tölteni való csirke (kb. 80 dkg), 15 dkg rizs, 15 dkg szőlő, 2 db körte, 3 dkg vaj, fél citrom, morzsolt majoránna, őrölt szerencsendió, só.

A megmosott, lecsepegtetett csirkét kívül-belül bedörzsöljük az őrölt szerecsendió, morzsolt majoránna és só keverékével. A körtéket megmossuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk.
A szőlőt is megmossuk, leszemezzük, a nagyobbakat félbevágjuk. Olvasztott vajon megpároljuk a gyümölcsöket, hozzáadjuk a rizst. Kevés vízzel felengedjük, megsózzuk, lefedve félpuhára pároljuk. Szűrt citromlével ízesítjük. Kissé kihűtjük, majd betöltjük a csirke hasüregébe. A nyílást összetűzzük. Előmelegített sütőben, gyakran locsolgatva aranysárgára sütjük. Mikor elkészült, pár percet pihentetjük és feldaraboljuk.
Vajas burgonyapürével és a maradék párolt gyümölcsökkel körítjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1930kJ/460 kcal
Ajánlott ital: dél-balatoni olaszrizling

Ajánlat

Villány-Siklósi borút
Szüretelőknek és a híres borvidék barátainak készült ez az oldal, borkalauzzal, térképpel.

Carpavin.hu
Borkalauz, borbolt, szüreti programajánlatok, receptek.

Borkultúra magazin

Bor.lap.hu

A szőlő szüretelése
Bálint gazda írása