Őszi erdei gombák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A mai napig az erdőt, mezőt járó egyszerű emberek gyűjtik a legtöbb gombát, a városi ember legtöbbször a hivatásos gombavizsgálónál ellenőrzött, erről hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező gombákhoz jut hozzá. Számosan vannak azonban, akik szenvedélyes természetjárók és gombaszedők, egyúttal a vadon termő gombák főzésének, sütésének, tartósításának szakemberei. Ők tudják legjobban, milyen gasztronómiai élvezeteket nyújt ez az ásványi anyagokban rendkívül gazdag nyersanyag. És azt is, mennyire kell vigyázni, hogy a gombaszedés és a gombás ételek fogyasztása ne végződjön bajjal.
A leggyakrabban előforduló őszi gombafajok: vargányák, kucsmagombák, nagy őzlábgomba, szegfűgomba, sárga rókagomba, trombitagomba. Az alábbi receptek bármelyik említett gombafajtából elkészíthetők.


Paradicsomos gombasaláta

Hozzávalók: 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg szegfűgomba, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 2 dl ketchup, 1 dl étolaj, 1 db citrom, 2 db babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, csipet kakukkfű, őrölt fehér bors, só, cukor.

A finomra vágott vöröshagymát előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, cikkekre vágott gombát, és rövid ideig pároljuk. Felöntjük fehérborral, hozzáadjuk a paradicsompürét, babérlevelet és a ketchupot. Szűrt citromlével, őrölt fehér borssal, sóval, cukorral és morzsolt kakukkfűvel ízesítjük.
Rövid lére pároljuk. Lehűtjük, és tálalásig hűtőben tartjuk. Pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1979 kJ/471 kcal


Bomba jó gombaraguleves

Hozzávalók: 10 dkg késői laskagomba, 10 dkg ízletes vargánya, 10 dkg kerti csiperke, 15 dkg filézett csirkemell, 2 szál sárgarépa, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 db tyúkhúsleveskocka, 1 dl étolaj, 2 dkg liszt, friss petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só.

A finomra vágott vöröshagymát előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott csirkehúst. Együtt tovább pirítjuk. Felöntjük tyúkhúslevessel (1 liter), majd beletesszük a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt. Kis lángon főzzük. A gombát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. Mikor a hús félig megpuhult, a gombát, a répát a zöldborsóval együtt hozzátesszük, és tovább főzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a levest. Frissen vágott petrezselyemzölddel, kevés őrölt fehér borssal, sóval átízesítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1411 kJ/336 kcal


Fenséges gombás csülökpaprikás

Hozzávalók: 1 db kisebb sertéscsülök, 15 dkg csiperkegomba, 10 dkg őzlábgomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes fűszerpaprika, só, 1 doboz tejföl, 1 dl tejszín, 2 dkg liszt, 1 dl étolaj, húsleves (kockából).

A megtisztított, megmosott sertéscsülköt húslevesben félpuhára főzzük, majd kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A kockákra vágott füstölt szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és tovább pirítjuk. Meghintjük fűszerpaprikával, sóval, felengedjük kevés húslevessel. Beletesszük a csülökhúst, majd lefedve, lassú tűzön pároljuk. A megmosott gombákat, paradicsomot és paprikát felkockázva hozzáadjuk. Mikor a hús megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk. Lassú tűzön forraljuk, tejszínnel dúsítjuk. Galuskával körítjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2650 kJ/635 kcal
Ajánlott ital: szekszárdi kékfrankos rosé


Ajánlat

Gyakoribb ehető gombák

Receptek:

Korábban

Kis gombahatározó
Melyik gomba mire jó? Hogyan tároljuk, készítsük el a gombát?

Kalapos gyilkosok
A gombamérgezések elkerüléséről.