Ebéd törökülésben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A török nép konyhaművészetére a szomszédos népek az oszmán birodalom naggyá válásának idején hatottak. A törökök szokások legerősebben a balkáni országokban vertek gyökeret, de a magyar konyhára is jelentősen hatottak. Gundel Imre szerint a magyar konyha nagyapja török. A 150 éves török hódoltság alatt számos keleti hatás érte konyhakultúránkat, elég ha csak a töltött paprikát vagy a joghurtos uborkasalátát említjük. De mi is hatottunk a törökökre - a petrezselymet törökül macar maydanozu-nak mondják, azaz magyar petrezselyemnek.
Törökországot majd háromnegyed részben tengerek veszik körül. A tengerparti részeken a legkedveltebb eledel a nagy tömegekben halászott martella, amiből rengetegféle ételt készítenek.
E konyha egyik fő sajátossága, hogy zsír helyett főzővajat vagy növényi olajakat használ, leginkább olíva olajat. Népszerűek a roston sült húsok, sokféle zöldségből és gyümölcsből készítenek salátákat, melyekből általában nem hiányozhat a joghurt (a legfinomabb bivalytejből készül).

A török ebéd levessel kezdődik, akárcsak nálunk. A szegény asztalokra lisztleves, a gazdagabbakra lakodalmi levesek kerülnek. Híresen finom zöldséglevesük, valamint a tarhana és yayla (fennsík) nevezetű leveseik, melyekből szintén nem hiányzik a joghurt.
Húsételeik közt főleg bárányt, birkát és borjút találunk, nemcsak roston sütik, de párolva és raguként elkészítve is nagyon szeretik. Messze földön híresek salátáik is. A nálunk is népszerű joghurtos uborkasaláta mellett említsük még meg a hagymás babsalátát, a padlizsánsalátát, a joghurtos karfiolsalátát és a paradicsomból, hagymából, paprikából, citromléből és olívaolajból készített híres szerájsalátát. A törökök nagyon édesszájúak. Ha országukban járunk, kóstoljuk meg a mandulás finomságot, melyet ők keskülnek hívnak vagy pisztáciás süteményüket, a damaszkuszi tatlit.

Savanykás köfte

Hozzávalók: 1 kg darált bárányhús, 2 fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 csokor petrezselyem zöld, 15 dkg rizs, 1 citrom, 2 db paradicsom, 1 liter húsleves, 2 evőkanál olvasztott vaj.

Az apróra vágott hagymát a petrezselyem zöld felével, a rizzsel és a hússal összegyúrjuk, majd gombócokat formálunk. Sorba lerakjuk egy fazékba, rádaraboljuk a paradicsomot, megszórjuk a maradék petrezselyemmel. Ráöntjük a meleg húslevest és az olvasztott vajat, majd közepes lángon addig főzzük, míg a rizsszemek megduzzadnak. Ráfacsarjuk a citrom levét és forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2020 KJ/ 482 kcal
Ajánlott ital: ásványvíz

Tarhana leves

Hozzávalók: negyed kg liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kávéskanál só, 2 dl joghurt, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 tojás, 1 apróra vágott vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg búzadara.

A hozzávalókat kenyértésztává gyúrjuk, néhány napig érleljük, míg savanyú ízt kap. Ekkor darabokra szaggatjuk, kiszárítjuk, s porrá daráljuk.
Ebből a porból készül a finom és tápláló tarhana leves. Vajban pirított pirospaprikával színesítjük, pirított kenyérkockával reszelt fehér sajttal vagy pirított darált hússal gazdagítjuk.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag:1150 KJ/ 260 kcal

Ajánlat

Török ízelítő - különleges receptekkel

A török kávé készítése

Korábban az [origo]-ban

Lent Délen, édes éjen
Andalúzia a napfény, a sonka, a sherry és az olíva hazája.