Eleink konyhájából

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Áldos - hosszú levű, áldozati étel
Üstöny - rövid levű, áldozati étel
Csücsür - tésztába töltött, darált alapanyag (pl. húsos derelye)
Sütény - sült hús
Baligány - párolt vagy sült hal
Zöldelény - zöldség
Nyárád - ízesített zöldség lé
Gyurány - tészta
Gyöket - fűszerkeverék
Tökörke - cukkini
Vízi búza - rizs
Keverény - zöldség- vagy gyümölcsszirup, lekvár
Monyád - galuska


Ökörsütény parázson, nyárádi csücsürrel

Hozzávalók: 1 kg marhabélszín, 15 dkg laskagomba, 30 dkg húsos derelye, 10 dkg vörös áfonya, 10 dkg szilva, 10 dkg mazsola, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szezámmag, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, só, cukor, oregánó, rozmaring, őrölt fekete bors.

A lehártyázott bélszínt 2-3 nagyobb darabba vágjuk, megformázzuk, s mindkét oldalt érintve meghintjük kevés sóval, őrölt fekete borssal. Megkenjük mézzel, beszórjuk szezámmaggal és lassan, folyamatosan forgatva, parázson megsütjük. Közben kifőzzük a húsos derelyét, lecsepegtetjük és kevés olajon megpirított fokhagymával átforgatjuk. Az áfonyát, mazsolát és szilvát vörösborban kevés cukorral lekvár sűrűségűre főzzük. Mikor az ökörpecsenye (bélszínünk) majdnem elkészült, mellé rakjuk a megmosott gombát is és együtt készre sütjük. Az áfonyás keverénnyel és a fokhagymás csücsürrel (húsos derelyével) tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2974 kJ / 708 kcal
Ajánlott ital: Egri bikavér


Zöldelényes áldos monyáddal, tökörkével, vízi búzával

Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 liter marha húsleves, 10 dkg rizs, 10 dkg galuska, 2 fej vöröshagyma, 2 db karalábé, 3 db kisebb cukkini, 1 dl tejszín, 2 dkg liszt, 1 evőkanál gulyáskrém, 0,5 dl étolaj, 1-2 db hegyes, erős paprika.

Az ujjnyi vastagságúra vágott szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, a megmosott, szintén karikákra vágott cukkinit, a kisebb cikkekre vágott karalábét. Beletesszük a gulyáskrémet, rövid ideig még együtt pirítjuk, majd felengedjük a húslevessel. Lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk a rizst is. Kevés liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kiforraljuk. Közben a galuskát és a lebbencstésztát külön-külön kifőzzük, leszűrjük és tálalásnál a forró levest rámerjük. Kikevert tejföllel dúsíthatjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1838 kJ / 438 kcal
Ajánlott ital: Balatonszőlősi olaszrizling

Faszénen zöldelényekkel sütött gyöketes baligány

Hozzávalók: 4 db pisztráng vagy hekk, 15 dkg paradicsom, 4 dkg tisztított napraforgómag, 4 dkg tökmag, 4 dkg lenmag, 10 dkg aszalt vagy friss szilva, 15 dkg búzadara, 2 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, só, őrölt bors, currypor, friss izsóp, borsmenta.

A megtisztított, olajjal megkent kardunkra vagy nyársunkra felhúzzuk a kizsigerelt, alaposan megmosott, sóval, borssal, vagdalt izsóppal és borsmentával kívül-belül bedörzsölt halakat és a megmosott, enyhén besózott zöldségeket. Nem túl erősen izzó parázson aranysárgára sütjük.
Közben a tejet a búzadarával, mokkáskanál curryporral sűrű péppé főzzük, sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A len-, napraforgó- és tökmagot lepirítjuk, s mint kísérő étket kínáljuk a megsült halak, zöldségek és a búzakása mellé.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 3134 kJ / 746 kcal
Ajánlott ital: Pécsi cirfandli

Ajánlat

Valódi Magyar Szakácskönyv
A szakácskönyvben régen elfeledett étkekkel is találkozhatunk, mint a kaszás lé, a ludaskása, szelid kacsa vad módra vagy meggy eczettel.

A magyar konyha kialakulása, jellemzői