Töltött zöldségek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Káposztaszimfónia

Hozzávalók: 1 fej nagyobb vörös káposzta, 50 dkg csirkemellfilé, 10 dkg füstölt szalonna, fél doboz chilibab, 2 dl száraz vörösbor, 3 db tojás, 2 db tyúkhúsleveskocka, 1 evőkanál gulyáskrém, 1 dl étolaj, csipet őrölt kömény, gyömbér.

A káposzta torzsáját ék alakban kivágjuk, külső leveleit leszedjük, alaposan megmossuk. Forrásban levő tyúkhúslevesben kb. 10 percig előfőzzük. A káposztafejről 8 nagy levelet lebontunk, a maradékot apróra szeljük.
A csirkemellet finomra daráljuk. A füstölt szalonnát kisebb kockákra vágjuk, kevés előhevített olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált csirkehúst, 1-1 csipet őrölt gyömbérrel, köménnyel és egy kanál gulyáskrémmel ízesítjük. Tovább pirítjuk.
Kevés vörösbort öntünk rá, hozzáadjuk a leszűrt chilibabot, az aprókáposztát. Lassú tűzön együtt pároljuk. Ráütjük a felvert tojásokat és elhabarjuk. A jól összedolgozott tölteléket a káposztalevelekre halmozzuk és felcsavarjuk. Hozzáöntjük a maradék tyúkhúslevest, majd előhevített sütőben készre pároljuk 200 fokon, kb. 30 perc alatt.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2900 kJ / 690 kcal
Ajánlott ital: Móri ezerjó


Ínyenc töltött burgonya

Hozzávalók: 80 dkg burgonya (nagyobbak), 30 dkg darált marhahús, 30 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 2 dl tejszín, 2 dkg liszt, fél köteg petrezselyemzöld, só, őrölt fehér bors.

A burgonyát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, zöldségvájóval kifúrjuk. A finomra vágott vöröshagymát előhevített olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk. Rövid ideig együtt tovább pirítjuk, majd betöltjük a burgonyákba.
Kevés húslevest öntve alá sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A megtisztított, alaposan megmosott, szeletekre vágott gombát kevés előhevített olajon megfonnyasztjuk, meghintjük kevés liszttel, és felengedjük a tejszínnel. Lassú tűzön kiforraljuk. Friss vágott petrezselyemzölddel, kevés sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Mártás sűrűségűre beforraljuk. Tálaláskor a töltött, sült burgonyák köré öntjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2560 kJ / 610 kcal
Ajánlott ital: gróf Nagyrédei rosé


Töltött paprika

Hozzávalók: 8 db tölteni való paprika, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 3 dkg liszt, 1 doboz paradicsompüré, kevés húsleves, só, őrölt fehér bors, cukor.

Az egyforma nagyságú zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk. A rizst előpároljuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített olajon megfonnyasztjuk. A darált húshoz adjuk az egész tojásokat és a rizst. Ízesítjük sóval, őrölt fehér borssal, és jól eldolgozzuk. Nem túl feszesre betöltjük a paprikákat. Világos rántást készítünk. Felengedjük kevés húslevessel. Belekeverjük a paradicsompürét, sóval, cukorral ízesítjük. Ebbe helyezzük a paprikákat és lassan, óvatos rázogatva készre főzzük. Főtt burgonyával körítjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 3100 kJ / 740 kcal
Ajánlott ital: Balatonszőlősi olaszrizling