Ribizlizselé zöldcitrommal

Vágólapra másolva!
A héten különleges nyár eleji lekvárok receptjeit mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György. Érdemes kipróbálni olyan lekvárokat is eltenni, ami picit eltér a hagyományostól. Télen így bele tudunk kóstolni a nyár ízébe, és el tudunk kalandozni a fűszerek csodálatos világába is.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1,25 kg piros ribizli, 3 zöldcitrom, fél csokor citromfű, 0,5 kg zselírozó cukor

Az érett ribizlit mossuk meg alaposan, szedjük ki egy szűrőedénybe, és várjuk meg, míg lecsepeg. A szemeket a szárról húzzuk le, majd tegyük egy edénybe. Merülő mixerrel pürésítsük, majd egy finom lyukú szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek majd a lekvárba.
A zöldcitromokat mossuk meg forró vízben, és reszeljük le a héját.
A ribizli levébe keverjük egy zöldcitrom levét, a zselírozó cukrot, és tegyük fel főni. Állandóan kevergessük, majd egy perc forralás után adjuk hozzá a zöldcitromok lereszelt héját, és a vékony csíkokra vágott citromfű levelet. Egyet forrjon csak, majd tisztára mosott és lecsepegtetett befőttes üvegekbe töltsük a forrásban lévő zselét, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre legalább öt percig. Öt perc elteltével visszafordíthatjuk, és máris mehet az éléskamránkba. Ezzel a módszerrel tartósítószer nélkül készíthetjük befőttjeinket.