Vizsganapok könnyű menüje

Vágólapra másolva!
Az átgondolt és megtervezett táplálkozás óriási segítséget adhat ahhoz, hogy vizsgákra felkészülésünk ideje alatt idegrendszerünk kiegyensúlyozottabb, teherbírása pedig lényegesen magasabb, stabilabb legyen. Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával serkenthetjük az agy működését, növelhetjük szervezetünk állóképességét, és könnyebbé válik az összpontosítás.
Vágólapra másolva!
A banán sok magnéziumot tartalmaz, ami segíti a koncentrációt, csökkenti a feszültséget

Elsősorban a zöldségfélék, gyümölcsök, saláták fogyasztása ajánlott, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, amelyek a fokozott teljesítmény eléréséhez nélkülözhetetlenek.
Hasonlóan fontos a tejtermékek fogyasztása, mivel a tejfehérjék biológiai értéke magas, kifejezetten hasznos. A tejzsír jó emészthetősége és felszívódó képessége miatt az egyik legértékesebb zsiradék. Ezen kívül A-, D-, E-, K-vitaminokat tartalmaz. Kiemelkedik kalcium- és foszfortartalma is.
Ételeink összeállításánál előnyben kell részesíteni a szárnyas húsokat, a halakat. Ez utóbbit elsősorban magas fehérje- és foszfortartalma miatt.
Alapvetően érdemes betartani azt a szabályt, hogy a mennyiségi étkezés helyett törekedjünk minél többféle, biológiailag értékes nyersanyagból elkészített étel fogyasztására.
Napközben inkább többször kevesebbet étkezzünk, mert a telített jóllakottság érzete álmosságot, levertséget okozhat, ami munkateljesítményünket csökkentheti.

Spárgakrémleves

Hozzávalók: 25 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg spárga, 2 dkg cukor, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, 1 evőkanál szezámmag, 4 egész bors, 4 só

Forrás: Magyar KonyhaA csontból, sárgarépából, fehérrépából, vöröshagymából 1 liter tartalmas csontlevet főzünk, amelyet sóval, borssal ízesítünk.
A megtisztított spárga felét 2 cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket külön sós, enyhén cukros vízben puhára főzzük. A maradék spárgát az átszűrt csontlében megfőzzük. Világos vajas rántással sűrítjük, amelybe kevés finomra vágott zöldpetrezselymet is teszünk. Néhány percig forraljuk, majd áttörjük, vagy turmixgépbe téve krémessé pépesítjük. Hozzáadjuk a tejet, a spárgafejek főzőlevét, sóval, kevés cukorral ízesítjük és jól összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgát. Ezután már forralni nem szabad. Betétként a főtt spárgafejet beletesszük, szezámmag csillagocskákkal díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1000 kJ/239 kcal

Tengeri halfilé ízes zöldségágyon sütve

Hozzávalók: 60 dkg tonhal, 3 dkg liszt, 1 dl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg póréhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 szál zellerzöld, 10 dkg reszelt sajt, törött bors, kakukkfű, só

A tonhalszeleteket megsózzuk, lisztbe mártjuk, és egy kevés forró olajba téve, mindkét oldalára átfordítva megsütjük. A megsült halat a további felhasználásig félretesszük.
A sütésből visszamaradt olajba tesszük a vékony karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, póréhagymát, az apróra darabolt zöldpetrezselymet és a zellerzöldet. Sóval, törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük és gyakori keverés mellett, fedővel letakarva a zöldségeket roppanós puhára pároljuk.
A megpárolt zöldségeket tűzálló tálba átöntjük, sorban a tetejére helyezzük a halszeleteket. Gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tolva a sajt pirulásáig sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1720 kJ/410 kcal