Emeletes tészták

Vágólapra másolva!
Az otthon elkészíthető tészták közül talán a rakottasak, a több "ízemeletű" készítmények azok, amelyek soha nem veszítenek népszerűségükből. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy ezek az ételek viszonylag egyszerűen elkészíthetőek, még az igényes édesszájúaknak is csemegét jelentő falatok és nem utolsósorban gazdaságos, kiadós ételek.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy a siker biztos legyen, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot:
- ügyeljünk arra, hogy a tésztát mindig közepes hőmérsékletű sütőben kezdjük sütni. Ha a sütő túl forró, akkor a tészta külső felülete könnyen az elszíneződésig, a teljes kiszáradásig megsül, a tészta belseje pedig nyers marad. Ezért a sütést kb. 150-180 fokon kezdjük el. Később emelhetünk a sütő hőmérsékletén, de ekkor tanácsos a tészta tetejét alufóliával letakarni,
- a rizs alapú készítményeknél a rizst ne főzzük túl puhára, mert sütés közben is puhulni fog, illetve térfogata tovább duzzad,
- a rizst soha ne főzzük cukros tejben vagy vízben, mert igen könnyen leég, leragad. Mindig a már megfőtt rizst édesítsük megfelelő mennyiségű cukorral,
- hogyan állapítsuk meg, hogy tésztánk elkészült, megsült? Egy hústűt vagy villát a tészta közepébe szúrunk, ha kihúzva azt tapasztaljuk, hogy a villa vagy a tű száraz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a tésztánk megfelelően megsült. Ha azonban a kihúzott villa a tészta anyagától ragacsos, akkor még néhány percig folytatni kell a sütést,
- a már elkészült, megsült tésztát a sütőből kivéve néhány percig pihentetni kell. Így könnyebben és szebben fogjuk tudni szeletelni,
- azoknál a készítményeknél, ahol tojáshabot sütünk a tészta tetejére, egy tojásfehérjéhez számítottan 2 dkg porcukrot használjunk. A már kemény habba érdemes egy kevés baracklekvárt keverni. A lekvárban lévő gyümölcsrostok stabilizálják a habot, az a sütés után nem esik össze. A baracklekvártól enyhén rózsaszín hab ezenkívül esztétikailag is szebb, étvágygerjesztőbb.

Rakott metélt háziasan

Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 10 dkg vaj, 5 db tojás, 20 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg baracklekvár, 5 dkg darált mák, 3 dkg méz, citromhéj, só

Forrás: Magyar KonyhaA széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, 3 dkg vajat és 10 dkg porcukrot is hozzáadva fakanállal simára, krémszerűre keverjük. Ekkor belekeverjük a jó sűrű tejfölt, az előzőekben beáztatott mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így elkészített édes, tejfeles, tojásos anyagot összekeverjük a kifőzött tésztával. Végül lazán, alulról felfelé keverve beleforgatjuk a tojáshabot is.
Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és belehelyezzük a tészta 1/3 részét. Meghintjük cukrozott, darált dióval, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd ismét tészta következik. Ezt cukrozott mákkal hintjük meg, egy kevés mézzel megcsöpögtetjük, majd befedjük a megmaradt tésztával. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 3530 kJ/840 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Muscat Lunel 2000