Juharszirupos palacsinta

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. A héten juharsziruppal készült ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

A Kanadában honos és nemzeti jelképpé vált juharfa nedvét ezekben a hetekben szüretelik. A "szüret" március elejétől április végéig tart; a legalább negyvenéves fák törzsébe lyukat fúrnak, majd alá tesznek egy vödröt, hogy abba folyjék az édes nedű.

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - kb. 40 liter kell 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet kádakban forralják sziruppá. Minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. A természetes édesítőszer jól használható édességekhez, de húsételekhez is.

Juharszirupos palacsinta

Tegyünk egy tálba 125 g lisztet, 1 csipet sót, adjunk hozzá 1 egész tojást és egy tojás sárgáját. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 3 dl tejet, tegyünk még bele 1 evőkanál felolvasztott vajat és keverjük simára. Hagyjuk állni egy órát, majd süssünk belőle a megszokottól vastagabb palacsintákat.
Tálaljuk egy kis darabka vajjal, és bőven öntsük nyakon tiszta juharsziruppal, pár szelet friss gyümölccsel, fagyival dekoráljuk.