Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kora tavaszi levesek

Vágólapra másolva!
Tavaszias hangulatban vagyunk, a nehéz ételek helyett szervezetünk már kiéhezett egy kis zöldségre, primőrre. Ilyenkor mindenkinek jólesik egy tányér zöldségleves. A most fogyózni kezdőknek is bátran ajánljuk laktató, ám nem hizlaló leveseinket.
Vágólapra másolva!

Spenótos lencseleves citrommal

Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 4 szál angol zeller, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg vöröshagyma, diónyi gyömbérgyökér, 1 teáskanál koriander, 15 dkg lencse, 10 dkg sárgarépa, 1 db citrom, 1 marék friss spenótlevél, 2 dl joghurt

A lencsét néhány órával a főzés előtt (vagy előző nap) hideg vízben áztatjuk. A zellerszárakat és a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, karikázzuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát, a zellert és a sárgarépát ráöntjük, és néhány percig pároljuk. Utána megszórjuk a vékony csíkokra vágott vagy reszelt gyömbérrel, az összezúzott korianderrel, és felengedjük vízzel. A beáztatott lencséről leöntjük a vizet, hozzáadjuk a leveshez, együtt készre főzzük, közben ízesítjük sóval.
Ha már minden megpuhult a levesben, facsarjuk bele a citrom levét, majd szórjuk bele a spenótleveleket, keverjük el, és azonnal tálalhatjuk. Joghurttal locsoljuk meg a tetejét.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1307 kJ/312 kcal


Karottaleves

Hozzávalók: 35 dkg karotta, 3 dkg vaj, 1 csomag zöldpetrezselyem, 0,5 csomag metélőhagyma, 1 csapott evőkanál liszt, 1 liter húsleves (kockából), 1 dl tejszín, 0,5 db citrom leve, só

Forrás: Magyar KonyhaA karottát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát megmossuk, lecsurgatjuk, finomra aprítjuk. Mindezeket vajon félpuhára pároljuk, liszttel sűrítjük, nagyon röviden pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Addig főzzük, amíg a karotta majdnem teljesen megpuhult, ekkor ízesítjük sóval, citromlével. A még forró levesbe folytonos keverés mellett a tejszínt is hozzáadjuk, majd lehúzva a lángról, lefedve állni hagyjuk egy keveset. Tálaláskor szórjuk meg vágott petrezselyemmel.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1115 kJ/266 kcal

Endívialeves juhtúrókockákkal

Hozzávalók: 0,5 fej endívia saláta (kb. 40 dkg), 0,5 csomag újhagyma, 2 evőkanál vaj, 15 dkg áttört tehéntúró, 3/4 liter zöldségleves (kockából), 2 db tojás, 5 dkg juhtúró, só, bors

Forrás: Magyar KonyhaA saláta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, félbevágjuk, vékony csíkokra szeljük. Az újhagymát megtisztítjuk, a gyökeres végét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, karikázzuk.
A vajat egy fazékban felolvasztjuk, a hagymát és a salátacsíkokat röviden megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a levest, felforraljuk, 5 percig főzzük. A tűzhelyről levéve a szilárd anyagok felét pürésítjük, ezzel sűrítjük a levest. Az áttört tehéntúrót a tojással simára keverjük, a forró leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk. Levesünket csészében tálaljuk, kis juhtúrókockákkal.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1420 kJ/339 kcal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről