Vágólapra másolva!
Röpke közvélemény-kutatást tartottunk kiskorú rokonaink körében, hogy mit szeretnek a legjobban enni. Kapásból ezeket sorolták fel: paradicsomlevest, pizzát, hamburgert, ketchupös tésztaféléket, rántott húst, édességet minden mennyiségben, ezek közül is a palacsinta vitte el a pálmát. Ennek alapján állítottuk össze heti menünket, amellyel garantáltan sikert érhetnek el az anyukák gyerkőceik körében.
Vágólapra másolva!

Sajtos paradicsomleves

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter paradicsomital, 10 dkg paradicsompüré, 1 szár zellerzöld, 4 evőkanál ketchup, 1 kávéskanálnyi ételízesítő, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű, 4 dkg reszelt sajt, 4 fokhagymás zsemlekocka

Vajat hevítünk, hozzátesszük a lisztet, és világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük az ételt őrölt borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel, ételízesítővel. Paradicsomitallal és vízzel felöntjük. Hozzákeverjük a ketchupöt, és beletesszük a tisztított vöröshagymát és a zeller zöldet. Adjunk hozzá sót és cukrot, majd jól forraljuk ki, ezután szűrjük át. Forrón tálaljuk fokhagymás zsemlekockákkal és reszelt sajttal.
Nyáron, amikor meleg van, hidegen tálalva üdítő leves.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1090 kJ/260 kcal


Csokis, gyümölcsös tunkoló

Hozzávalók: 50 dkg keserű csokoládé, 2 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 2 evőkanálnyi liszt, 2 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj (ha felnőtteknek készítjük, 1 dl kakaó- vagy narancslikőr)

Mártogatni való gyümölcsök: 2 db narancs, 2 db banán, 1 üveg koktélcseresznye, 2 db alma, 1 doboz ananász, 1 doboz őszibarack, dióbél

Forrás: Magyar KonyhaEz tulajdonképpen egy desszert fondü, melynek a lényege, hogy a különböző aprított gyümölcsöket forró csokoládémártásba mártva fogyasztják el. Természetesen itt is számtalan mártásvariációt készíthetünk (pl. puncs, dió, mokka, mandulás, vanília).
Az előkészített gyümölcsöket felaprítjuk és tálkákba rakjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét teflonedényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot, az őrölt fahéjat is. Kb. 3 percig főzzük, de vigyázzunk, mert könnyen leég, folyton kevergetni kell. Még forrón a fondü edénybe töltjük, és spirituszégővel tartjuk melegen. A gyümölcsökkel körberakjuk. Jól passzol hozzá a babapiskóta.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1855 kJ/443 kcal


Rántott pulykafilé finomságokkal

Hozzávalók: 20 dkg pulykamellfilé, 2 db banán, 3 db alma, só, 5 dkg liszt, 2 tojás, 30 dkg zsemlemorzsa, 4 adag hasábburgonya, 4 dl olaj, 1 db narancs, 1 kis üveg szamóca íz, olaj a sütéshez

Forrás: Magyar KonyhaA pulykamellből 5 dkg-os szeleteket vágunk, kiveregetjük, sózzuk. A banán héját lehúzzuk, kettévágjuk, az almát megtisztítjuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Ezeket az előkészített alapanyagokat, mint a rántott húsnál, lisztbe forgatva, felvert tojásba mártva és zsemlemorzsába téve bundázzuk. Bő forró olajban mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.

Sült hasábburgonyával tálaljuk, mellé téve a szamóca ízt. Naranccsal vagy citrommal díszíthetjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2082 kJ/498 kcal