Babos tészta

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten különleges és hagyományos tésztaételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Ezt az ételt a nagymamámtól tanultam. Nem sok családban készítik. Főként a sváb településeken, Újlengyelben, Vecsésen és Újhartányban készítik. Régebbi időkből származik, amikor még nem ismerték a mélyhűtést, és nem lehetett friss zöldségeket télen kapni. Általában a pénteki hús nélküli napokon főzték bablevessel együtt.

Babalevest kell készíteni sok babbal, hagyományos módon, sok zöldséggel. Amikor a bab megpuhult, szűrőkanállal szedjük ki körülbelül a kétharmad részét. A bablevest ezután a megszokott módon fokhagymás rántással fejezzük be.
Egy lábasban olvasszunk zsiradékot (régebben zsírt használtak, de lehet margarinnal vagy olajjal is készíteni), tegyük bele a lecsöpögtetett és megfőzött babot, majd krumplinyomóval törjük össze. Állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. Ha szükséges, sózzuk és egy kevéske őrölt borssal fűszerezzük. Keverjük össze kifőzött szélesmetélt tésztával. Savanyúsággal fogyasszuk.