Tűzálló tálak ízes titkai

Vágólapra másolva!
Olyan ételeket ajánlunk olvasóinknak, melyeket könnyen elkészíthetnek, egyeseket akár mikróban is. Ha mindenki más-más időpontban érkezik haza, a mikrosütő igen praktikus, mert az előre elkészített vagy félkész ételeket gyorsan felmelegíti. Természetesen a vacsorák a hagyományos gáztűzhelyek sütőjében is elkészíthetők.
Vágólapra másolva!

Ananászos tőkehalfilé

Hozzávalók: 4 db tengeri halfilé, 1 citrom, fél zellergumó, 1/2 póréhagyma, 1 doboz ananászkonzerv, 1 db tejszín, 1 dl fehér bor, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, só

A halfiléket megmossuk, sózzuk, citromlevet csurgatunk rá, majd tíz percig állni hagyjuk. A metéltre vágott zellert vajon megpároljuk, hozzátesszük az aprított pórét is, liszttel meghintjük, és tejszínnel, fehér borral összefőzzük. Hozzákeverjük a kockákra vágott ananászt is, sóval és citromlével ízesítjük. A halfiléket lisztbe forgatva vajon megsütjük és a tűzálló tálba fektetjük. Ráöntjük a zelleres, pórés ananászos ragut a mártásával együtt, és visszatesszük tíz percre a forró sütőbe (vagy mikróba), jól összerotyogtatjuk, majd 5 percig pihentetjük. Köretnek főtt burgonyát vagy párolt rizst kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2010 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: félszáraz fehérbor - Badacsonyi Muscat Ottonel 2001

Tordai kelpástétom

Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta, 50 dkg sertés darálthús, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg bacon, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 db zsemle, 1+2 csésze húsleves, só, paprika, őrölt bors, majoránna, köménymag, 2 evőkanál zsír

Forrás: Magyar KonyhaA kelkáposzta torzsáját kivágjuk, sózott köményes vízben roppanósra főzzük. A vizet leöntjük róla, szétszedjük, a vastag bordázatokat kivágjuk. A rizst megfőzzük. A zsemlét tejben beáztatjuk, kinyomkodjuk. A darálthúst a rizzsel és a zsemlével összekeverjük. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a zsírban megdinszteljük és a töltelékhez adjuk. Az tojást beleütjük és fűszerezzük majoránnával, borssal, paprikával, sóval. Jól összekeverjük.
A bacon felét kiolvasztjuk, és a zsírját a tűzálló tálba öntjük. A kelkáposztaleveleket a tálba fektetjük, erre jön a húsos töltelék harmadrésze, ezt még kétszer megismételjük. A tetejére baconszeleteket teszünk és forró sütőben 1 óra 20 percig sütjük. Időnként húslevessel öntözzük, cikkekre vágva tálaljuk, tejfölt kínálunk mellé.

Megjegyzés: ha mikróban készítjük, rövidebb idő alatt elkészül, kb. 40 perc alatt.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2270 kJ/540 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Petit Villány Kadarka 2003