Romantikus francia vacsora

Vágólapra másolva!
A következő francia menüsort bátran ajánljuk azoknak, akik valami igazán különlegessel szeretnék meglepni kedvesüket vagy családjukat. Ha a finomságok soknak bizonyulnak, próbáljunk ki belőle egyet-egyet, a mennyei ízekben nem fogunk csalódni.
Vágólapra másolva!

Füstölt lazacrózsa télies salátával

Hozzávalók: 32 dkg füstölt lazacfilé, 5 g fekete kaviár, 8 dkg spárgakonzerv, 1 fej Lolo Rosso saláta, 25 dkg saláta mix, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 fej lilahagyma, 1 csomag kapor, só, cukor, őrölt fehér bors, 0,5 dl száraz fehérbor

A szeletelt lazacból rózsákat készítünk, úgy, hogy feltekerjük és formázzuk az ujjunkkal. A közepébe kaviárhalmot teszünk, és a tányérra állítjuk. A saláta alapanyagokat jól megmossuk, és szűrőn lecsorgatjuk. A salátaöntethez az olajat, az apróra vágott kaporral és a finomra vágott lilahagymával elkeverjük, ízesítjük sóval, kevés cukorral és őrölt fehérborssal, végül a kevés fehérbort is hozzáadjuk. Lazán beleforgatjuk a saláta-alapanyagokat, és a lazacrózsák mellé tálaljuk.

Elkészítési idő. 25 perc
Egy adag: 1068 kJ/255 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2002

Pulykaleves Élysée módon

Hozzávalók: 50 dkg pulykaaprólék (hát, szárny, far), 20-25 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba
A szárnyas-galuskához: 10 dkg pulykamell (színhús), 0,5 dl tejszín, só, őrölt bors, szerecsendió, gyömbér, néhány csepp brandy
A tetejére: 2 tojássárgája, 25 dkg fagyasztott vajastészta

A megtisztított pulykaaprólékból és leveszöldségből a hagyományos húsleveshez hasonlóan fűszerezve kb. 1 liter levest főzünk. Lehűtjük, átszűrjük, a zsírját lekanalazzuk. A szárnyas-galuskához a pulykamellet kétszer ledaráljuk. Utána kis időre hűtőbe tesszük, hogy később a tejszint jobban felvegye. Megfűszerezzük, majd a brandyvel ízesítjük. Egy kávéskanállal azonnal enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Kis lángon alig 1-2 percig főzzük, majd jeges vízbe átszedjük. A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a levesben főtt zöldségekkel együtt vékony csíkokra vágjuk, majd négy leveses csészébe elosztjuk. A lecsöpögtetett húsgaluskát belerakjuk, azután a hideg levest rámerjük. A vajas tésztát időközben szobahőmérsékleten felengedjük. Utána belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és leveses csészék átmérőjénél egy centiméterrel nagyobb 4 körre szabjuk. A csészék szegélyét tojássárgájával körbekenjük, majd a kerek tésztalapokkal beborítjuk, és tetejüket a maradék tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva nagy lánggal (220 fokon) 12-15 percig sütjük. Ezalatt a leves pont felforr, és a tészta is megsül. A levest azért merjük hidegen a csészékbe, mert ahogyan egyre melegszik, a folyamatosan keletkező gőz a tésztát felemeli. Tálaláskor ki-ki maga töri be a tésztakupolát, és természetesen el is fogyasztja.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Sárga Muskotály 2002