Körtés finomságok

Vágólapra másolva!
A téli piacon kevés friss gyümölcs van, de almából, körtéből, birsből több fajtát is találunk a standokon. A nyár minden energiája benne van az édesen zamatos körtében, érdemes felvidítani a belőle készült édességekkel a családot.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 csomag konyhakész réteslap (ha vékony, duplán kell használni), zsemlemorzsa, vaj a csepegtetéshez, porcukor a szóráshoz
a töltelékhez: 80 dkg sovány tehéntúró, 70 dkg félérett körte, 1 db narancs reszelt héja, 8 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 rúd vanília, 1-2 evőkanál körtepálinka, fél citrom leve
a tojáskrémhez: 1,5 dl tej, 1 db tojás, 1 tojássárgája, fél rúd vanília, 1 evőkanál kristálycukor
a borsodóhoz: 2 tojássárgája, 1,5 dl fehér desszertbor, 2 teáskanál cukor, fél narancs reszelt héja (a narancs másik felének héját vékony metéltre vágjuk)

A rétestésztát, ha mélyhűtött, felengedjük, kicsomagoljuk, az asztalra terített abroszra, meglisztezve kiterítjük, fóliával letakarva pihentetjük.
A túrót szitán lecsepegtetjük. A körtét meghámozzuk, elfelezzük, magházát eltávolítjuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, citrommal megcsepegtetjük. A reszelt narancshéjat, a porcukrot, a tojássárgákat, a vanília velejét, a vaníliás cukrot, körtepálinkát a túróhoz adjuk, 3-4 percig krémesre mixeljük, majd belekeverjük a körtekockákat.
A réteslapokat papírkendővel leszárítjuk, 30x30 cm-es lapokat formálunk, zsemlemorzsával enyhén megszórjuk őket. A tölteléket a négyzetek aljára terítjük úgy, hogy a széleken 2-2 cm-t üresen hagyunk. A tésztát az abrosz segítségével felgöngyöljük. Vajat olvasztunk, egy 30x15 cm-es formát kikenünk, a maradék vajjal a rétest megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük, utána alsó hőn, 170 fokon még 20 percig.
A tojáskrémhez a tejet, tojást, tojássárgát, a vaníliavelőt, cukrot felverjük. Körben a rétes mellé öntjük, majd még 10 percig enyhe hővel sütjük. Rétesünket ovális, peremes tálba helyezzük, és 10 percig pihentetjük.
A borsodóhoz a tojássárgát, fehérbort, cukrot, reszelt narancshéjat forró víz felett egy edényben habverővel krémesre felverjük.
A rétest felszeleteljük, óvatosan tányérokra szedjük, porcukorral meghintjük. A borsodóra szórjuk a narancshéjszálakat, és külön edényben tesszük az asztalra.

Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 3422 kJ/817 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Furmint 2000