Kísérletező kedvűek a cseh férfiak a konyhában

Vágólapra másolva!
Ha egy cseh férfi főzőkanalat ragad a kezébe, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamiféle "különlegességet" főz családjának, többnyire nejétől eltérően szakácskönyv nélkül.
Vágólapra másolva!

Egyebek között ez derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a cseh férfiak szakácstudományáról készített a prágai Közvélemény-kutató Központ (CVVM). Míg az asszonyok általában az édesanyjuktól lesték el a konyha titkait, megtanulva az alapvető szabályokat, addig a férfiak az apjuktól tanultak, és csak egy-két dolog iránt tanúsítottak érdeklődést. "Ha például az édesapa csodálatos gulyáslevest készített, amit a fia nagyon szeretett, akkor megtanulta, hogyan kell elkészíteni" - magyarázta Adéla Straková, a kutató központ egyik szakértője.

Általában leszögezhető, hogy a cseh férfiak inkább "különlegességeket" főznek, és nem a szürke hétköznapok szakácsai. "Valószínű, hogy nagyobb merszünk van kísérletezni. Persze rá is kényszerülünk, mert a szakmai tudnivalókkal nem vagyunk tisztában. És az sem mellékes, hogy általában nem nekünk kell rendbe tenni a konyhát" - állítja Oldrich Badura, a Prerovban működő szakácsiskola igazgatója.

Szerinte a férfiak azért is "alkotóbb kedvűek", mert nem kell minden nap a tűzhelynél állniuk, és elkészíteni a család aznapi betevőjét. Tény viszont, hogy Csehországban úgyszólván minden jobb vendéglőben férfi a főszakács.

Ugyanakkor a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a mindennapi ételek elkészítése, a napi főzés még mindig túlnyomó részt az asszonyok dolga. Ezt a férfiak és a nők is beismerik: a cseh nők 67 százaléka rendszeresen főz. Csupán minden ötödik háztartásról lehet elmondani, hogy férfi és nő felváltva főz.

Mindesetre a felmérés ismét megmutatta, hogy főzés nem tartozik éppen a cseh férfiak kedvenc foglalkozása közé. Egyharmaduk egyáltalán semmit sem tud megfőzni, elkészíteni, másik harmaduk egy-két egyszerűbb ételt elkészítene, míg harmaduk azt állítja, hogy a tűzhely mellett is megállja a helyét, bár inkább csak a specialitásokat kedveli.

Érdekes felismerés volt, hogy a szakácskönyvek gyűjtése nagy kedvtelés ma Csehországban. Az emberek hatvan százalékának legalább öt, míg húsz százalékának legalább tíz szakácskönyve, hét százalék viszont több mint húsz szakácskönyvről számolt be. Az előbbiek után nem meglepő, hogy a szakácskönyveket túlnyomórészt csak a nők használják.

Ami az egyes ételeket illeti kiderült, hogy a csehek leggyakrabban csirkehúst esznek. A második helyre került a rántott szelet, míg a harmadikra a gulyás. A levesek között a marhahúsleves vezet, míg a hagyományos, speciális cseh krumplileves csak a második lett. Az elmúlt évtizedekben rendszeresen vezető sertésszelet, knédlivel és káposztával mára szintén elveszítette egykori pozícióját. Ugyanakkor az ebédhez legszívesebben sört fogyasztanak, sőt, mint kiderült, a sör egyre inkább hódít a nők körében is.