Pasztinákkal töltött halszeletek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A pasztinák (vagy paszternák) Európában őshonos édes ízű, sajátos illatú gyökérzöldség, egész évben frissen kapható. A pasztinák kívül vajszínű, vágásfelülete hófehér. Igen kiváló fogyókúrás ételek készíthetők belőle, kitűnő levesnek, pürének és párolt köretnek, kiváltképp angolos húsok mellé.

* * *

Hozzávalók: 8 szelet tengeri halfilé, 0,5 kg pasztinák, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál parmezán sajt, hal fűszerkeverék, só, bors

A megtisztított pasztinákot vágjuk nagy kisebb darabokra, majd sós vízben fűzzük puhára. Ha megpuhult szűrjük le, és a vaj hozzáadásával pürésítsük. Ha töltelékként használjuk a pürét, akkor nem kell további főzőlevet hozzáadnunk, mert akkor könnyebben kifolyhat a halszeletből.
A tengeri halszeleteket a fűszerkeverékkel megszórjuk, majd a középére teszünk a kihűlt pasztinákpüréből. Óvatosan felgöngyöljük, és egy kivajazott üvegedénybe rakjuk. Tetejét meglocsoljuk a tejszínnel, és parmezán sajttal szórjuk meg. Középmeleg 140-150 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Elkészíthetjük vékonyra felszeletelt csirkemellből vagy pulykamellből is.