Süssünk muffint!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mi kell a jó muffinhoz?

Roppant egyszerű a tésztája: tégy a liszthez tejet, élesztőt, vajat, pici sót, dolgozd össze, formálj golyócskákat, tedd őket muffinformákba, süsd meg, ha kész, vágd ketté, vajazd meg, tedd a reggelizőasztalra - így gondolják az angolok.
Az amerikai háziasszony inkább édesen, süteménynek készíti. Jellegzetes adalék a mazsola, és amint igazi magyar gulyást szegedi paprikával lehet készíteni, úgy az amerikai muffin kaliforniai mazsolával az igazi. Ez a mazsola az amerikaiak kedvence: nagyobb szemű, sötétebb színű és zamatosabb, mint amit mi megszoktunk. Nálunk is kapható, a reformboltok polcain keresgélve bukkanhatunk rá.
Mielőtt azonban a tésztába kevernénk a kaliforniai mazsolát, öblítsük le vízzel, és hagyjuk állni kb. fél óráig. A szemek a ráncos felületükön megtapadt vizet magukba szívják, és szépen megduzzadva díszlenek majd a kész muffinban.
A franciák, olaszok, és mi is többnyire desszertet készítünk, ha muffinra gondolunk. Szívesen teszünk az alaptésztához különböző gyümölcsöket, ribiszkét, meggyet vagy bármi mást, szívesen variáljuk a felhasznált liszteket is, rozs- vagy kukoricalisztet is használunk (negyed- vagy fele részben), attól függően, hogy sütiket borkorcsolyának, édességnek, reggelire vagy partira szánjuk.

Mazsolás kopaszkák (francia recept)

Hozzávalók: 22,5 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 9 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 6 dkg mazsola, 1 dl tej, csipet só, megfelelő mennyiségű muffinsütő (6 vagy 8 cm átmérőjű papírkapszli)

Forrás: Magyar KonyhaA lisztet, a cukrot a sütőporral összedolgozzuk, majd darabkákban hozzáadjuk a vajat, és az előzőleg megtisztított, beáztatott mazsolát, és csipetnyi sót is, s lassan annyi tejet, hogy sima tésztamasszát kapjunk. Ezt kevés ideig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Elosztjuk a tésztát a muffin hüvelyekbe, majd ezeket gyengén bevajazott sütőlemezre helyezzük, és 12-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve rövid ideig még pihentessük, langyosan szolgáljuk fel. Friss gyümölcsöt, könnyű gyümölcssalátát is adhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Királyleányka 2001


Korpás-mazsolás muffin

Erwin Hammer San Franciscó-i pék receptje alapján

Hozzávalók: 23 dkg liszt, 7 dkg búzakorpa, 1 tojás + 1 tojás fehérje, 10 dkg méz, 2 dkg cukor, 3 dkg margarin, 1/2 sütőpor, pici só, 2,5 dl víz, 10 dkg kaliforniai mazsola, 5 dkg vagdalt dióForrás: Magyar Konyha

A lisztet, korpát, cukrot, sütőport és sót tálban elegyítjük. Belekeverjük először a mézet és a megolvasztott margarint, majd a tojást és a víz 2/3 részét beleadva eldolgozzuk.
Végül a megmaradt vízzel jól felverjük a tésztát. Hozzáadjuk a duzzasztott kaliforniai mazsolát meg a durvára vágott diót és már csak addig keverjük, amíg ezek egyenletesen eloszlanak a tésztában.
Jól kizsírozott formában 200 fokon 15-18 percig sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 460 kJ/110 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Chardonnay


Eszter muffinja

Hozzávalók: 22 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 8 dkg vaj, 1 dl tej, 3 dkg porcukor, 24 db mini csokitojás, csipet só

Forrás: Magyar KonyhaA lisztet, a vajat, a cukrot a sütőport, a sót a tejjel fakanállal összedolgozzuk, amíg a tészta kellemesen könnyű lesz, és elválik az edény falától. Rövid ideig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kiskanálnyi tésztát a muffinformák aljára teszünk, és a tésztára helyezünk 2-2 mini csokitojást. Utána háromnegyedig megtöltjük a formákat a tésztánkkal. 14-15 percig sütjük, amíg halvány pírt nem kap. Legalább fél órát hagyjuk hűlni. Langyosan kínáljuk.

Elkészítési idő: 35-40 perc
Egy adag: 1390 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: félszáraz fehérbor - Tokaji Hárslevelű