Fűszeres, boros, pikáns savanyúságok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Pikáns savanyúság babokból

Hozzávalók: 1,5 kg viaszbab, 1,5 kg vesebab, 1,5 kg fehérbab, 1 kg lóbab, 5 dkg kristálycukor, 2 evőkanál mustármag, 1 csomag kapor, 1,5 liter ecet (10 százalékos), 5 dkg só

Menjünk ki a piacra, válogassunk össze egészséges fehér, sárga, vagy sötétebb színű, eleven héjú babokat, és a kínálatból különböző kifejtett babokat. Választásunktól függ, pikáns savanyúságunk egyedisége. A zsenge hüvelyeket külön főzzük meg, a babszemeket úgyszintén. Mindkettőt szűrjük le, de úgy, hogy a főzőlét felfogjuk. A babszemeket öblítsük le hideg vízzel, csöpögtessük le. A kaprot megmossuk, letépkedjük. A hüvelyes és a szemes babokat, kaprot, mustármagot elosztjuk 6 fél literes üvegbe. Az 1,5-2 liter főzőlét (amiben a babok főttek) elkeverjük az ecettel, a sóval, és a cukorral. Felöntjük vele az üvegeket. A lezárt üvegeket 90-98 fokon 1,5 óráig dunsztoljuk.

Elkészítési idő: 1,5 óra

Fűszeres, ecetes uborka

Hozzávalók: 40 db kisebb uborka, 30 dkg gyöngyhagyma, 1 vastagabb csomag kapor, 1-1 kisebb csomó tárkony és kakukkfű, 10 dkg friss torma, 2 babérlevél, 8 borókabogyó, 2 teáskanál fehér bors, 2 evőkanál kristálycukor, 1,5 liter ecet (10 százalékos), 2 evőkanál só

Forrás: Magyar KonyhaAz uborkákat folyó vízzel alaposan (kefével) megmossuk, a gyöngyhagymát meghámozzuk, a zöldfűszereket megmossuk, vastagabb száraikat kivágjuk. A meghámozott tormát vékony csíkokra vágjuk. Az uborkákat elosztjuk négy 0,5 literes befőttes üvegbe. Az előbb említett anyagokat elosztva az üvegekbe tesszük. Az ecetet 1 liter vízzel, a sóval, cukorral felforraljuk, forrón az uborkára töltjük. Két napra lefedve, hűvösre állítjuk. A maradék felöntő levet újra felforraljuk, színültig töltjük vele a két nap alatt leapadt üvegeket, kivárjuk, amíg a felöntő lé lehűl, majd az üvegeket lezárjuk.

Elkészítési idő: 1 óra (és a végén még 15 perc)

Csiperke fehérborban

Hozzávalók: 0,5 kg kisebb gomba, 1 evőkanál só, 4 kisebb lilahagyma, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl gyümölcsecet, 25 dkg kristálycukor, 2 evőkanál egész fehér bors, 2 evőkanál mustármag, 1 evőkanál borókabogyó, 1 csomó tárkony, 2 evőkanál bolti savanyító szer

Forrás: Magyar KonyhaA gombákat megmossuk, megtisztítjuk. Egy liter vizet a sóval felforralunk, beledobjuk a gombát, és két percig főzzük. A hagymákat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A fehérbort, a gyümölcsecetet, a gomba főzővizét, a cukrot, borsot, mustármagot, borókát és a bolti savanyító szert egy edényben felforraljuk, a hagymakarikákat a végén ebben a lében 5 percig főzzük. Levesszük az edényt a tűzhelyről. A gombákat elosztjuk kettő 0,5 literes üvegbe, a tárkonyt megmosva hozzátesszük, ráöntjük a forró lét, hogy ellepje a gombát. Lezárva hűvösre állítjuk. Tíz nap múlva fogyasztható.

Befőzés egészségesebben/noilapozo/receptek/20020716befozes.html

Elkészítési idő: 40 perc