Kistányérok üdvöskéi: gyümölcstorták

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Barackos túrótorta

Hozzávalók: a piskótához: 4 db tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1/4 csomag sütőpor
a töltelékhez: 0,5 kg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl víz, 2 kávéskanál zselatin
a tortakenéshez: 6 evőkanálnyi sárgabaracklekvár
díszítéshez: nagy doboz hámozott őszibarackkonzerv

A piskótát szokott módon tortaformában megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük kb. három evőkanálnyi baracklekvárral, majd a leszűrt őszibarackból két fél darabot vékony csíkokra szeletelve a megkent lapra terítjük.
A töltelékhez a túrót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, majd 1,5 dl tejszínből habot verünk és lazán elkeverjük a túróval. A zselatint és a vizet hidegen összekeverjük, majd fehéredésig forraljuk és hagyjuk kihűlni. Ezután lassan belekeverjük a túrókrémbe.
A már megkent tortalapra ráhelyezzük a sütőforma oldalkarikáját és megtöltjük túrókrémmel, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot vágott, világos felével felfelé. Megkenjük a maradék lekvárral és ráhelyezzük a lecsepegtetett őszibarackot, és leöntjük egyenletesen az előző módon, újból elkészített és lehűtött zselatinnal. Kb. 2 óra hosszat hűtőbe helyezzük, majd vizes késsel a formát körbevágva tortánkat tálra helyezzük és oldalát mazsolával díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3007 kJ/719 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji aszú 5 puttonyos


Piros körték krémben

Hozzávalók: omlós vajas tészta, vagy boltban vásárolható 26 cm átmérőjű tortakarika, 5 db érett piros körte (Bartletts vagy Császár), 3 evőkanál puha vaj, 6 evőkanál vaníliás cukor, 2 dl tejszín

Forrás: Magyar KonyhaA sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát 1 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, a formába helyezzük, villával felhúzzuk a szélét. A körtéket héjastól félbevágjuk, héjukat megvajazzuk, a fél körtéket kör alakban elrendezzük a tésztán. Megszórjuk a vaníliás cukorral, és 15-20 percig sütjük. Ezután öntjük rá a tejszínt, és még 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2250 kJ/538 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji késői szüretelésű furmint 2000


Mámorító almatorta

Hozzávalók: omlós vajas tészta, vagy boltban vásárolható 26 cm átmérőjű tortakarika, 9-10 db kemény húsú alma, 0,5 dl Calvados vagy 3 cl almapálinka), 25 dkg cukor

Forrás: Magyar KonyhaA sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, szeletekre vágjuk, ezeket egy lábasba helyezzük, ráöntjük a Calvadost, és gyenge hőn pároljuk 30 percig. Kiszedve az almaszeleteket lecsöpögtetjük őket, majd a felét az elősütött tésztára körkörösen elrendezzük. Rászórjuk a cukrot, és még kb. 20 percig sütjük. Az almaszeletek másik feléből még egy kört rakunk az előző tetejére, és így még 5 percre visszatesszük a sütőbe, amíg megpirul a teteje. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2294 kJ/548 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji szamorodni édes 1999

Körtetorta Frangipán krémmel

Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, késhegynyi só, 2 evőkanál cukor, kb. 1 dl jéghideg víz

A hozzávalókat gyúrjuk össze, 1-2 órára tegyük hűtőszekrénybe, csak utána nyújtsuk ki, hogy belesimíthassuk a tortaformába.

a Frangipán krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 25 dkg finomra őrölt mandula, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál liszt
a körte párolásához: 6 db körte, 1 üveg (7 dl) fehérbor, 1 db citrom leve, 25 dkg cukor, 1 rúd fahéj, a citrom reszelt héja

Forrás: Magyar KonyhaElőmelegítjük a sütőt 190 fokra.
Elkészítjük a tölteléket: a vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a darált mandulát, a tojást, a rumot, a lisztet, és mindezt habosra keverjük. Ráöntjük a tortaformába helyezett és lehűtött vékony tésztára, és visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a körtét.
A körte párolóleve a következő: a bort, a citrom levét, a cukrot, a fahéj rudat, a citrom reszelt héját 5 percig forraljuk. Ezután beletesszük a meghámozott körtéket, és gyenge tűzön 20 percig pároljuk, míg a körte megpuhul. Kivesszük a körtéket a pároló léből, kettévágjuk őket, magházukat eltávolítjuk. Szeleteljük. Kivesszük a hűtőből a tésztát a krémmel, a képen látható módon körben belerakjuk a körteszeleteket. Addig sütjük, amíg aranysárga lesz a teteje.
A megmaradt párolólét a felére forraljuk, és rákenjük a frissen kivett meleg tortánkra, amit forrón tálalunk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2549 kJ/609 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji aszú 5 puttonyos 1995