Halak roston

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 50 dkg fogas, 40 dkg gombafej, 20 dkg vöröshagyma, 3 cl olaj, törött bors, só.
Ízesített vaj: 10 dkg vaj, 1/2 csomó petrezselyem, 1/4 csomó kapor, 1 dkg tárkonylevél, 1/4 csomó metélőhagyma, 1/2 db citrom, őrölt fehér bors, só.

Forrás: Magyar KonyhaA kifilézett fogas bőrét eltávolítjuk, majd a halhúst kétujjnyi darabokra felvágjuk. Sóval és egy kevés őrölt fehér borssal megszórva néhány percig állni hagyjuk. Kiválogatjuk az egyforma, közepes nagyságú gombafejeket, megmossuk és szárazra itatjuk. Mindegyik gombafej belsejét megsózzuk és egy kevés törött borssal megszórjuk. A vöröshagymát kettévágjuk és lapocskákra szedjük.

Halételek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/media,_hirkozles/konyvek/receptek,_szakacskonyvek,_etelek/haletelek/

Fémnyársra vagy kihegyezett ágacskára az anyagokat a következő sorrendben feltűzzük: halszelet, gomba, vöröshagyma. Az elkészített nyársakat olajjal megkenjük és parázs fölött, folyamatosan kevergetve szép lassan megsütjük. A kerti parti előtti napon érdemes elkészíteni az ízesített vajat. A megmosott és szárazra itatott zöldpetrezselymet, a metélőhagymát, a kaprot, és a tárkonylevelet a vágódeszkán finomra vágjuk. Hozzáadjuk a lágy vajhoz, őrölt fehér borssal, citromlével, sóval ízesítjük és fakanállal simára keverjük. Rúd alakúra formázzuk és zsírpapírba, vagy fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe téve megdermesztjük. A frissen elkészült halat a nyársról lehúzzuk, a gombával, hagymával együtt és vékony szelet vajat vágunk rá, amely a forró ételre ráolvadva kitűnő ízt ad. Idénysalátákat kínálunk mellé.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1330 kJ/318 kcal
Ajánlott ital: Somlói Juhfark