Séta a zöldségpiacon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Túrós, tavaszi karotta citromosan

Hozzávalók: 40 dkg karotta, 15 dkg citrom, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejszín, 1 db fejes saláta, citromhéj, só

A megtisztított és megmosott karottát lereszeljük. Citromlevet csöpögtetünk rá és jól összekeverjük. A további felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. A túrót áttörjük, sóval és reszelt citromhéjjal összekeverjük, végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt is. Rátesszük az üvegtányérokra a megmosott, szárazra itatott zöld salátaleveleket, és erre halmozzuk a túrós karottát. Karikára vágott citromszeletekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 750 kJ/183 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Tramini


Vitaminsaláta cikóriából

Hozzávalók: 40 dkg cikória, 20 dkg banán, 1 db citrom, 20 dkg narancs, 5 dkg mazsola, 1 dl tejszín, 12 dkg majonéz, őrölt fehér bors, só

Forrás: ORIGOA megtisztított cikóriát megmossuk, lecsepegtetjük, és metéltre vágjuk. A nem túl érett banánt karikára szeleteljük, üveg vagy porcelán edényre téve citromlével meglocsoljuk, és a hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A narancsot gerezdekre szedjük. A megtisztított és megmosott mazsolát kb. egy órán át tejszínbe áztatjuk.
Keverőtálba tesszük a majonézt, és szűrt citromlével, sóval, fehér borssal ízesítve simára keverjük. Beletesszük az előkészített gyümölcsöket, a tejszínes mazsolát és a metéltre vágott cikóriát. A jól hűtött salátát üvegtányérra tálaljuk, narancs és banánszeletekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1580 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001


Vajban párolt feketegyökér

Hozzávalók: 1,20 kg feketegyökér, 0,5 db citrom, 6 dkg vaj, 0,5 csomó zöldpetrezselyem, fehér bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA feketegyökeret megtisztítjuk, megmossuk. Sózott vizet forralunk, néhány csepp citromlevet belecsepegtetünk, és beletesszük a meghámozott és karikára szelt citromot.
Amikor a víz felforrt, beletesszük a feketegyökeret, és puhára főzzük. Leszűrjük, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Vajat hevítünk és ebben néhány percig pároljuk. Sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 880 kJ/210 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Egri Királyleányka

Még több recept feketegyökérrel

Mángold tejszínben párolva

Hozzávalók: 80 dkg mángold, 8 dkg vaj, 2 dkg cukor, 2 dl tejszín, szerecsendió, őrölt fehér bors, só

Forrás: ORIGOA mángoldot jól megmossuk, szárazra itatjuk. Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kivajazunk, és belehelyezzük a mángoldot. Egyenletesen megsózzuk, meghintjük reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal, valamint egy kevés cukorral. Ráöntjük az olvasztott vajat és a tejszínt, majd alufóliával letakarva a sütőbe toljuk, és készre pároljuk. Köretnek szárnyas- és borjúhúsokhoz tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1600 kJ/380 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Furmint