Édes és sós palacsinták

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ahány ház, annyiféle módon készül a palacsinta. Van, aki kizárólag tejjel, van, aki kizárólag vízzel, van, aki szódavízzel, mások pedig mindezt kombinálva készítik. Ez azt mutatja, hogy ez az egyszerűnek látszó étel fantasztikus variációkra, kreativitásra ad alkalmat.

Bőségszaru palacsintából

Hozzávalók
a töltelékhez: 20 dkg lencse, 3 db mandarin, 1 cső pirospaprika, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 db hagyma, 4 evőkanál olaj, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, 40 dkg paradicsom, 2 evőkanál borecet, 0,5 db citrom leve, 2 evőkanál csirkehúslé, 3 evőkanál. sűrített paradicsom, só, cukor

Forrás: Magyar KonyhaMegsütünk 8 db palacsintát. A lencsét 1 liter enyhén sós vízben 20 percig főzzük, leszűrjük, a mandarinokat meghámozzuk, ízekre szedjük. A paprikát karikákra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, a hagymát apróra vágjuk, majd mindezt olajon megfuttatjuk. A paradicsomot szeletekre vágjuk, a húslével, a főtt lencsével, a sűrített paradicsommal, a fahéjjal a hagymához adjuk, és 10 percig lefedve főzzük. Közben szükség szerint sóval, kevés cukorral ízesítjük. Az elkészült forró töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, petrezselyem levélkékkel, és a mandarin ízekkel díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Balatonakali Merlot 2001 Pántlika Pincészet

Rakott palacsinta

Hozzávalók: 10-12 db palacsinta, 15 dkg tehéntúró, 25 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 db tojássárga, 1 dl tejszín, 10 dkg dióbél, 15 dkg barackíz, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, 2 dl tejföl, 4 db tojásfehérje, citromhéj, vaníliás porcukor

Palacsinta és crepes receptek egyszerűenhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=13567&tag=1KönyvajánlatPalacsinta.lap.huhttp://palacsinta.lap.hu/Egyszerű, olcsó sütikhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=49510

Az ismert módon 10-12 db szép vékony palacsintát sütünk. A tehéntúrót áttörjük, 10 dkg porcukorral, 5 dkg vajjal, 2 db tojássárgával, egy kevés tejszínnel, reszelt citromhéjjal krémszerűvé keverjük. Egy sütőlemezt, vagy egy kisebb alakú tepsit vajjal kikenünk és a közepére helyezünk egy palacsintát. Ezt megszórjuk a porcukorral összekevert darált dióval, ismét palacsinta következik, amelyre egyenletesen rákenjük az ízes túrót. Lefedjük palacsintával, amelyet megkenünk barackízzel és megszórjuk mazsolával. Ismét befedjük egy palacsintával, amelyet megkenünk barackízzel és megszórjuk mazsolával. Ismét befedjük egy palacsintával, amelyet reszelt csokoládéval szórunk meg. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, ameddig a palacsinta és a töltelék el nem fogy. A tetejére palacsintát teszünk. Egy kis csészében a tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, egy kevés porcukorral, majd a palacsinták tetejére öntjük. Néhány percre a közepes hőmérsékletű sütőbe toljuk és jól átforrósítjuk. Közben 4 db tojásfehérjéből, 12 dkg porcukorral kemény habot verünk és szépen egyenletesen, ízlésesen a palacsintához kenjük. Mérsékelten meleg sütőben szép rózsaszínűre sütjük. Tálaláshoz a palacsintatortát megszórjuk vaníliás porcukorral és vízbe mártott késsel tortaszerűen felvágjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1850 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Cuvée Bodnár Pincészet


Csiki ordás palacsinta

Hozzávalók: a palacsintához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, só, olaj
a töltelékhez: 20 dkg orda (vagy túró), 1 db tojássárgája, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, zöld kapor

Forrás: Magyar KonyhaA palacsintához a hozzávalókat összekavarjuk és a szokásos módon 8 levél palacsintát sütünk. A töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukorral és a tojássárgájával. Hozzáadjuk az apróra vágott zöld kaprot és a vaníliás cukrot. A palacsintákat megtöltjük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Késői Furmint 2000 Disznókő Pincészet


Egyszerű palacsinta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 5 cl olaj, só

A lisztet az egész tojásokkal, cukorral, csipetnyi sóval, a tejjel, szódavízzel simára keverjük, úgy, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Palacsintasütőben kevés zsírt vagy olajat hevítünk, kevés tésztát öntünk bele, majd egyenletesen szétfolyatva kisütjük.
Ha az egyik fele megsült, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Az így elkészített palacsintát ízlés szerint tölthetjük különböző ízű lekvárral, ízekkel, dióval, túróval, kakaóval.

Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag: 598 kJ/143 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 1999