Vitaminnal a tavaszi fáradtság ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tekintsünk át néhány alapanyagot, melyek alapját képezhetik immunerősítő kúránknak. Segítségükkel néhány hét alatt feltölthetjük vitaminraktárainkat, így sokkal kevésbé alakulnak ki a tavaszi fáradtság kellemetlen tünetei.

Forrás: ORIGOPóréhagyma: a Brit-szigetek után lassan az egész világot meghódítja, elsősorban leves alapanyag formájában. Az imádott francia hagymalevesen kívül megállja még a helyét nyersen rizottóhoz keverve, zöldséglé koktélokban és a salátástálon is. Vértisztító hatású, pozitív hatást gyakorol a légzőszervrendszerre és a májra. Értékes rostanyagán kívül tartalmaz még bétakarotint, C-vitamint, vasat, kalciumot és foszfort is.

Fokhagyma: a több száz éve termesztett, jellegzetes ízű gyökérgumó egy csapásra az indiánok kedvence lett, miután a spanyol hódítókkal az Újvilágba érkezett. Azóta már világszerte termesztik: Olaszországban rózsaszín héjjal, Tahitin 5-9 cm átmérőjű gumójú fajtáit termesztik. Az egészséges, lúgosító hatású növény jódban, kénben, foszforban és kalciumban gazdag, C-vitamint is bőven tartalmaz. Erős antibakteriális hatásának köszönhetően számtalan téli betegségből képes kigyógyítani. Előnye, hogy eltarthatóságának köszönhetően bármikor segítségünkre lehet immunrendszerünk erősítésében.

Forrás: ORIGOKivi: az utóbbi évek legkedveltebb déligyümölcseinek egyike, melynek őshazája Kína, Új-Zéland. Gyors elterjedésének legfőbb oka magas ásványianyag- és vitamintartalma, valamint zsírbontó enzimjei, melyek jó kiegészítői a fogyókúráknak. Gyerekeknek csak egyéves kor fölött adjuk, mert apró magvai allergizáló hatásúak lehetnek.

Jégsaláta: a fejes saláta divatos verziója húsosabb levelekkel rendelkezik, magasabb víztartalommal. Kellemes, semleges ízével bármilyen saláta alapját képezheti. Előnye más leveles salátanövényekhez képest, hogy levelei több napon át ropogósak maradnak, sokkal kevésbé fonnyadnak össze. A jégsaláta rosttartalma segíti az étel emészthetőségét és tisztítja a bélrendszert.

Savanyú káposzta: a legkönnyebben és legolcsóbban rendelkezésünkre álló savanyúság, melyet nem csak káposztás ételek elkészítésénél használhatunk fel, nyersen fogyasztva egyszerűen csodákra képes. Hetente két-három alkalommal egy kis maréknyit nyersen fogyasztva, magát a fiatalságot kaphatjuk cserébe.

Naponta egy adag friss zöldségétel, saláta és két pohár frissen facsart gyümölcslé vagy friss gyümölcs tökéletesen képes feltölteni vitamin- és ásványianyag-raktárainkat, biztosítja a szervezet számára szükséges rostokat, valamint számos betegséget segít megelőzni.

Készítsünk otthon gyümölcslevet!

Forrás: ORIGOA gyümölcscentrifugában elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehetne képzelni. Készíthetjük egyfajta gyümölcsből csupán, de ízletesebb, ha több komponensből állót fogyasztunk. Nagy előnye a bolti gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal magasabb a C-vitamin-tartalma, mivel frissen, facsarás után fogyaszthatjuk, nem tartalmaz mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót.

Tisztító kúrákhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=60587&tag=1KönyvajánlatMéregtelenítő kúrák - barnarizshttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=52955

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett bőven találunk benne finom rostokat, melyek a szervezet tisztító mechanizmusában fontos szerepet töltenek be, így a gyümölcslevek képezik a tisztító-méregtelenítő kúrák alapját is. Cukrot sem kell hozzáadnunk, így súlygyarapodástól sem kell tartanunk. Elkészítésénél érdemes szem előtt tartani, hogyan ötvözzük az édesebb ízű gyümölcsöt a savanykásabb ízűvel, mivel így egyáltalán nem fog hiányozni az utólagos édesítés.

Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő