Mozzarella hercegnő átváltozásai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Grillezett mozarellás szendvicsek szárított paradicsommal

E kitűnő előétel hozzávalói: 16 szem szárított paradicsom, 2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj, két csomag mini mozzarella (16 szem), vagy ha nem kapunk, akkor két nagyobb mozzarellagolyó 8-8 cikkelyre vágva, 16 friss bazsalikomlevél, 16 kis szelet fokhagymával átkent pirított kenyérszelet vagy 32 darab sós keksz (kréker), fondüvillák vagy kisebb nyársak.

Forrás: ORIGOTipp: a szárított paradicsomot - ezt az olasz specialitást - két kiszerelésben vásárolhatjuk meg; vagy olajos pácban vagy anélkül. Az olajos paradicsomot csak ki kell venni az üvegből, és meg kell szárítani, mielőtt felhasználjuk, amelyiket szárazon vesszük, azt felhasználás előtt be kell áztatni vízbe, majd olajban marinálni pár óráig. Ehhez a szárított paradicsomokat le kell forráznunk, majd egy óráig áztatnunk, utána lecsöpögtetjük, és olíva olajjal felöntjük. Szóval elég macerás a dolog, ezért inkább vegyünk rögtön olajba eltett szárított paradicsom.

Elkészítés:
Az előkészített paradicsomot tegyük egy tálaló edénybe. A mozzarella golyókat vagy felszeletelt sajtot, a bazsalikom leveleket, a fokhagymás pirítós vagy a kekszeket is tegyük az asztalra egy lapos tálon.

Forrás: ORIGOMelegítsük be a grillsütőt magas hőfokra, a legjobb ha faszenes grillt használunk.
Ha elég forró a parázs, a mozzarellákat szúrjuk fel a fondüvillára vagy nyársra, és a tűz felett grillezzük addig, amíg folyós nem lesz a sajt és szép barnás színt nem kap. Faszenes grillsütőnél ez 1-2 perc, gázos grillnél tovább tart a sütés. A kész sajtot késsel kenjük rá a pirítósra, majd tegyünk rá egy bazsalikom levelet, egy darab szárított paradicsomot, és egy másik pirított kenyeret. Már kész is a szendvicsünk. A forró sajtot ne a fondüvilláról együk le, mert megégethet bennünket.

Kukoricás buci mozzarellával és paradicsommal

Hozzávalók: 1,5 csésze, plusz egy evőkanál korpás liszt, fél csésze kukoricaliszt, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze kiskockákra vágott mozzarella, 1 csésze vaj, 2 nagy tojás, 1/4 csésze olívaolaj, 1/4 csésze frissen aprított petrezselyemzöld, 2/3 csésze apró kockákra vágott, kimagozott paradicsom.

Forrás: ORIGOA sütőt előmelegítjük, és kivajazunk egy kisebb, magas falú tepsit. A lisztet, a kukoricalisztet, a cukrot, a sütőport, és a szódabikarbónát, valamint a sót jól összekeverjük egy edényben. A felkockázott mozzarellát hempergessük meg egy kanál lisztben. A langyos vajat, a tojást és az olíva olajat a petrezselyemmel keverjük simára, majd adjuk a lisztes keverékhez, és jól gyúrjuk össze, végül adjuk hozzá a lisztben meghempergetett mozzarellát és a paradicsom kockákat, és óvatosan gyúrjuk össze.

A keveréket tegyük a kivajazott sütőedénybe, majd az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten süssük addig, míg teteje barnulni kezd (kb. 20 perc). Amikor jónak véljük, szúrjunk bele egy hústűt, hogy megnézzük, valóban megsült-e; ha a kihúzott tűre nem ragadt tészta, akkor valóban megsült a kenyerünk. Tortarácsra vegyük ki a tepsiből, és hűtsük langyosra, majd szeleteljük fel és tálaljuk.